Odpůrci pražské koalice vyrazí na magistrát, ten chystá zvýšenou ostrahu

Praha – Proti pražské koalici mezi občanskými a sociálními demokraty zorganizovalo sdružení Změň politiku i oficiální podpisovou akci. Petici s názvem Listopadová výzva, která byla zveřejněna v sobotu 20. listopadu, podepsalo už přes 14 tisíc lidí v čele třeba s hercem Zdeňkem Svěrákem, výtvarníkem Davidem Černým, překladatelem Martinem Hilským či knězem Tomášem Halíkem. Výzva se obrací k pražským zastupitelům s apelem, aby nepodpořili na ustavujícím zasedání vznik koalice. Aktéři výzvy se chystají v souvislosti s prvním zasedáním zastupitelstva v úterý 30. listopadu demonstrovat.

Demonstrace odpůrců velké koalice v Praze má odstartovat v 9 hodin ráno na Mariánském náměstí a poté by měli účastníci vyrazit přímo do budovy pražského magistrátu sledovat hlasování. Magistrát kvůli demonstraci chystá zvýšenou ostrahu.

V petičním textu autoři konstatují, že převážná část voličů v české metropoli vyjádřila ve volbách svou nespokojenost s dosavadním vedením města Prahy. „Vytvoření velké koalice mezi ODS a ČSSD, které naznačuje pokračování dosavadních způsobů vládnutí, je v přímém rozporu s touto jednoznačně vyjádřenou vůlí voličů,“ píší autoři v prohlášení s obavou, že korupční kauzy nebudou důsledně vyšetřeny.

Ředitel sdružení Změňpolitiku.cz Marek Jehlička: „Lidé, kteří z magistrátu měli odejít, zůstávají ve výborech a vlivných pozicích a nadále budou ovlivňovat chod města. Jsou to právě ti lidé, za jejichž vlády se Mariánské náměstí přejmenovalo vůlí lidu na Mafiánské.“

Předseda pražské ODS Boris Šťastný: „Všichni tito lidé říkají, že nerespektují vůli voličů, kteří se v demokratických volbách svobodným a demokratickým způsobem rozhodli a zvolili politické strany, které se pak v demokratickém hlasování rozhodly utvořit koalici.“

„Základem kultury demokracie a práva je schopnost rozlišovat legalitu a legitimitu. Koalice vznikla legálně, avšak pokud jde o koalici dvou stran, které se před volbami dramaticky vzájemně démonizovaly a nyní prohlašují, že mají v 90 procentech společné zájmy, naskýtá se otázka, o jaké zájmy vlastně jde a nakolik je toto uskupení legitimní,“ cituje třeba důvody podpisu psychologa, sociologa a kněze Tomáše Halíka server iDnes.cz.

Lídr ODS Svoboda se signatáři nesouhlasí

S důvody petice nesouhlasí kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Koalice podle něj vznikla demokraticky na základě výsledků voleb. „Já sám jako volební lídr ODS, bez ohledu na zprávy z druhé ruky, jsem příkladem jednoznačné změny a také garantem dořešení sporných projektů,“ napsal autorům výzvy.

Kontroverzní jména bývalých radních za ODS jako třeba Milan Richter, Rudolf Blažek nebo Pavel Klega se sice neobjeví v křeslech radních, svůj vliv na radnici si ale v křeslech šéfů výborů udrží.

Koaliční spojenci vítěze voleb TOP 09 vyšachovali i z pozice šéfa kontrolního výboru. Tuto pozici má podle informací serveru Aktuálně.cz obsadit někdo z tříčlenného klubu pražské KSČM. Ta na tento post navrhla zastupitele Lubomíra Ledla, jinak místopředsedu Strany demokratického socialismu a někdejšího blízkého spolupracovníka bývalého tajemníka ÚV KSČ Vasila Mohority.

Vydáno pod