Odbory: Zdravotnická reforma jen zvyšuje spoluúčast pacientů

Praha - Odbory dnes na tripartitě odmítly zrušení paragrafu, který zakazoval připlácet na lepší péči, dokud nebude definován standard, který hradí pojišťovny. Varují, že jinak nekontrolovatelně stoupnou platby pacientů. Reformu v podobě předložené vládou odmítají, chtějí o ní dále jednat. Vláda je ochotná připomínky vyslechnout, ale na reformách trvá, uvedl premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po zasedání Rady hospodářské a sociální dohody.

Nečas potvrdil, že připomínkové jednání k zákonům pokračuje, v prosinci bude další zasedání tripartity, kam ministr zdravotnictví Leoš Heger přinese analýzu situace, která se týká lékařů. „Pečlivě analyzujeme námitky sociálních partnerů, nicméně se jenom potvrzuje to, že naše zdravotnictví reformu potřebuje,“ řekl Nečas.

Jaroslav Zavadil:

„Bez peněz do zdravotnictví nelez. Tak to může znít, kdyby tato novela spatřila světlo svět tak, jak je teď napsaná.“

Návrhy připravené ministerstvem zdravotnictví například zvyšují regulační poplatek v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Oslabují také funkci paragrafu, který znemožňoval pacientům připlatit si na lepší péči. Nyní si ji musejí hradit v plné výši, nově by jen doplatili rozdíl mezi standardem a lepší péčí. Tím prý bude možné začít s pracemi na definování úhradových standardů pro vybrané diagnózy a medicínské situace, poté i připlácení na nadstandard. Novela také upravuje proces určování cen léků a úhrad ze zdravotního pojištění a umožňuje příliv levnějších léků, takzvaných generik.

Podle vyjádření Českomoravské konfederace odborových svazů vydané ještě před jednáním tripartity povedou návrhy k tomu, že se současný standard stane budoucím nadstandardem. „Je velmi pravděpodobné, že již v dohledné době si budou pacienti “legálně připlácet„ v rozsahu dalších deseti až patnácti miliard korun,“ uvádí ČMKOS ve svém stanovisku. Míra spoluúčasti se tak prý zvýší z 15,4 procenta v roce 2008 na zhruba 23 procent. Připomínky na jednání předložili i zástupci zaměstnavatelů. Měly prý 31 stran, ale odmítli je podrobněji specifikovat.

Operace
Zdroj: ČT24