Maturity odkryjí až 15 procent podprůměrných škol, míní Dobeš

Praha - Až 15 procent škol bude mít při státní maturitě výrazně podprůměrné výsledky. Na dnešní tiskové konferenci to odhadli představitelé ministerstva školství. Náročnost zkoušek ale ministerstvo snižovat nehodlá, pouze upraví některé náležitosti testování. Nově se budou moci žáci při psaní testů napít nebo je bude moci učitel pustit na záchod. Hodnotitele testů na školách také čekají další školení. Při říjnové maturitní generálce bylo totiž kvůli nesprávnému zpracování špatně vyhodnoceno 12 000 testů.

„Nadměrnou, koncentrovanou neúspěšnost lze očekávat na deseti až 15 procentech škol,“ uvádí ministerstvo. Jednotné srovnání prý ukáže, které školy výrazně zaostávají v celorepublikovém průměru, nyní je neúspěšnost na všech školách zhruba stejná. Úřad už dříve sdělil, že nejhorší výsledky budou mít patrně některé nástavbové a dálkové obory, stejně jako soukromé školy. Celková neúspěšnost studentů se podle slov ministra Josefa Dobeše očekává mezi 15 až 21 procenty.

Ministr Dobeš ale nehodlá žebříčky zveřejňovat, podle něj musí splňovat především funkci zpětné vazby pro školy. „Školy se musí dozvědět, jak kvalitně či nekvalitně pracují, a měly by dostat šanci na to zareagovat,“ odpověděl dnes ministr novinářům na dotaz, jak se veřejnost o nekvalitních školách dozví. Sám ale předpokládá, že rodiče si vzájemně řeknou, když na některé škole neodmaturuje třeba 60 procent studentů, a od toho se bude odvíjet zájem o danou školu. Tím podle jeho soudu vznikne i velký konkurenční tlak na neúspěšné školy. Informace o výsledcích jednotlivých škol dostanou jen jejich zřizovatelé, tedy kraje. Žebříčky by jim měly pomoci v rozhodování při plánovaném slučování či rušení středních škol.

Ministerstvo připraví ještě jedny cvičné testy

Ministr školství Josef Dobeš:

„Pozitivum vidím jediné. Státní maturita v této podobě neumožňuje jiný způsob absolutoria, než že se student připraví… To bude příspěvek ministerstva školství možná i k etické obrodě školství.“

„Žáci budou moci pít, na lavici však mohou být pouze povolené pomůcky, zadání a záznamové archy. Opouštění učebny v průběhu zkoušky zůstává omezeno - zadavatel však může v oprávněných případech rozhodnout jinak,“ představil dnes ředitel centra pro přípravu maturit CERMAT Pavel Zelený novinky, které chystají při ostrých jarních maturitách. Z testů z českého jazyka podle něho také zmizí otázky, na které není jednoznačná odpověď.

„Obtížnost zkoušek nebude snižována,“ upozornil však ministr školství Josef Dobeš (VV). Aby se však žáci mohli lépe připravit, chystá pro ně CERMAT ještě jedny cvičné testy. Ty si budou moci studenti udělat v prvním čtvrtletí příštího roku.