Chcete být milionářem? Pracujte pro záchranku v Karlových Varech

Karlovy Vary - Ředitel Krajské záchranné služby v Karlovarském kraji Ivo Tukinski dával některým zaměstnancům měsíční plat mezi 100 000 až 140 000 Kč. K tomu navíc ještě dostávali odměny v desítkách tisíc korun. Dnešní deník Právo poukazuje na tyto výsledky kontroly hospodaření záchranné služby za rok 2008, kterou provedl krajský úřad. Kontroloři zjistili řadu pochybení i porušování zákonů. Z jejich závěrů plyne, že nejméně šest zaměstnanců si za rok přišlo na více než milion korun, některým z nich se plat vyšplhal přes 1,6 milionu korun. K tomu dostávali jednorázové odměny, které ročně u některých z nich přesáhly i 100 000 korun.

Tukinski uvedl, že si jeho podřízení takové peníze zasloužili. O koho konkrétně jde, není z protokolu zřejmé. Zaměstnanci jsou tam skryti pod čísly a jejich identitu odmítl ředitel záchranné služby Právu sdělit. Potvrdil jen, že se jedná o zdravotnický personál, většinou vedoucí lékaře. „Je to dáno množstvím přesčasové práce, ten člověk odpracuje zhruba dva pracovní úvazky a v tomto případě je to cca 320 hodin měsíčně,“ řekl pro ČT Ivo Tukinski. 

Tito lidé měli kromě hlavního pracovního poměru uzavřenou se záchrannou službou smlouvu i na vedlejší pracovní poměr. Například jeden ze zaměstnanců si za rok vydělal na vedlejší pracovní poměr uzavřený na půl úvazku více peněz než na hlavní pracovní poměr. K pohádkovým platům se lékaři dostali díky podivným přesčasům. Opakovaně v měsíci vykazovali nepřetržitě odpracované hodiny ve výši bezmála 80 hodin, drželi tedy více než třídenní služby, uvádí Právo.

To znamená, že lékař třeba přišel do práce v pondělí v 08:00 ráno a zachraňovat pacienty přestal ve čtvrtek v 15:30. Z protokolu dále vyplývá, že tři dny v kuse měl jeden z lékařů službu 17krát v roce. Kontroloři konstatovali, že tento postup je v rozporu se zákoníkem práce, který nařizuje mezi směnami minimální osmihodinový odpočinek, a to s ohledem na bezpečnost při vykonávání této odpovědné profese.

Bývalá radní Karlovarského kraje pro zdravotnictví Berenika Podzemská: „Někteří sloužící lékaři byli v práci v kuse tři i čtyři dny. Že si za to vydělali dost peněz, to není nic pobuřujícího. Pobuřující je, že neměli zákonem stanovený čas k odpočinku.“

Ředitel ZZS Ivo Tukinski: „Připouštím, že množství přesčasových hodin není v pořádku. Musím ale splnit zákonem požadovanou péči a dojezdové časy.“

„Je to špatně, že lékaři slouží tak dlouhé šichty a jsou unaveni. Neměl jsem ale jinou možnost, protože máme nedostatek lékařů,“ řekl Tukinski. Kontrola konstatovala i nedostatky ve veřejných zakázkách a v účetnictví. Vedení kraje v souvislosti s výsledky auditu reagovalo tím, že Tukinskému nevyplatilo odměny a nařídilo mu, aby zjednal nápravu. Případem se zabývala i policie, spáchání trestného činu ale neshledala.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1904/190305.jpg
  • Ivo Tukinski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2128/212761.jpg