V Líbeznici řádí smečka vlčáků, lidé se bojí

Líbeznice – Obyvatelé Líbeznice u Prahy mají strach. Během jednoho týdne tu napadla agresivní smečka vlčáků dva psy, jeden z nich napadení nepřežil. Obec nemůže majitele smečky nijak donutit, aby si své vlčáky lépe hlídal – svým jednáním se totiž dopouští jen přestupku, nikoliv trestného činu. Lidé mají strach, že nezvladatelní psi můžou příště zaútočit i na jejich děti.

Manželé Pavelekovi kvůli agresivním psům přišli o fenku dobrmana Sáru. Vraceli se z procházky, když se proti nim vyřítila smečka tří vlčáků. Na Sáru, která měla náhubek, zaútočili. Paní Pavelková je odháněla bundou, ale marně. Manželé odvezli dobrmanku k veterináři. Sáru nezachránila ani dvouhodinová operace a transfuze krve. Po několika hodinách zemřela.

Agresivní psi žijí v areálu dopravní firmy, ze kterého ale utíkají. Týden poté, co roztrhali dobrmanku, napadli dalšího psa, tentokrát ohaře. Majitel psů nechtěl České televizi k incidentům poskytnout žádné vyjádření a navíc se choval velmi agresivně jak ke kameramanovi, tak k redaktorce. Obec si s majitelem smečky také neví rady. Zákony jsou podle policie v takových případech nedostatečné a jde jen o přestupek. Podle strážníka Rudolfa Sedláka by bylo možné napadení řešit jako poškozování cizí věci, jenže musel by být majiteli prokázán úmysl – a to nejde. „To nebezpečí je poměrně vážné, tak bychom byli opravdu rádi, abychom se s pomocí legislativy dostali do kategorie trestného činu, ale jak říkám, není to v tuto chvíli jednoduché,“ uvedl k tomu starosta Líbeznice Martin Kupka.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Majiteli psů teď hrozí v přestupkovém řízení maximálně pokuta třicet tisíc korun. Dokud nedá psy pryč, nebo je lépe nezajistí, obecní policie posílí v této oblasti hlídky.

Vydáno pod