Rath je připraven táhnout spor s Kalouskem o opilost až k soudu

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor by mohl rozhodnout disciplinární řízení s Davidem Rathem (ČSSD) kvůli jeho výrokům na plénu o údajné opilosti ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) 16. prosince. Mohl by také rozhodnout, zda na Rathovu žádost zahájí řízení i s Kalouskem. Dnes členové výboru zhlédli záznamy, seznámili se s Rathovým písemným stanoviskem a řízení přerušili. Řekli to předseda a místopředseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) a František Dědič (ODS). Rath se už nechal slyšet, že pokud dostane postih, odvolá se ke sněmovně; pokud jej dolní komora potvrdí, půjde k soudu.

Kalousek chce, aby Rath musel zaplatit jeden poslanecký plat, tedy zhruba 59 000 korun, za slova na plénu: „Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře.“ Rath ale tvrdí, že šlo o dojem lékaře, nikoli o urážku. Členové výboru dnes debatovali o tom, z jakého pohledu mají vyjádření posuzovat. „Většinová shoda je zatím na tom, že nebudeme posuzovat pravdivost výroků, ale případnou urážlivost výroků,“ řekl Dědič.

Podle Tejce se také vede diskuse o tom, co je projev ve sněmovně, zda to mohou být i výroky pronesené mimo mikrofon a gesta. Rath totiž poukazuje na to, že Kalousek na něho prý vykřikoval urážlivá slova. Poslanec ČSSD také navrhl řízení s ministrem. Podle Dědiče ale podání nemělo formální náležitosti. „Jestli chce dát podání, ať ho dá, ale tak, jak má vypadat,“ podotkl Dědič.

Rozhovor s Janem Vidímem a právničkou Dagmar Raupachovou (zdroj: ČT24)

Rath: Jsem přesvědčen, že mám pravdu

Příště výbor vyslechne Ratha, jeho návrhy na pozvání dalších svědků ale podle Tejce nepřijal. Rath se už nechal slyšet, že pokud dostane postih, odvolá se ke sněmovně; pokud jej dolní komora potvrdí, půjde k soudu. Poukazuje na to, že vládní koalice má ve výboru i v komoře většinu a může odhlasovat, co chce. Podle některých informací by ale mohl výbor nakonec zvolit usnesení, které by podpořili všichni členové. Rath dnes řekl, že pokud pokutu dostane, bude to pokládat za útok na parlamentní demokracii. „Za svým názorem si budu stát a je mi jedno, zda mi výbor dá, nebo nedá pokutu. Jsem stoprocentně přesvědčen, že mám pravdu,“ uvedl Rath. Skutečnost, že se výbor jeho výrokem zabývá, pokládá za pokus nasadit opozici náhubek.

Peake: Rath se chce stát středem pozornosti

Poslankyně VV Karolína Peake navrhla řízení s Rathem zastavit a vznést obecný apel na poslance, aby se chovali slušně. Rath podle ní nechce svými výroky někoho urazit, ale stát se středem pozornosti. „Nejlépe by bylo se otočit a odejít,“ řekla Peake. Zároveň ale podotkla, že ve výboru je to „půl na půl“. Dalšími možnostmi jsou nařízení omluvy a pokuta, část výboru se prý k tomu přiklání.

Spory mezi Kalouskem a Rathem kvůli pití alkoholu nejsou ve sněmovně nové. Loni Rath na ministrovu adresu řekl, že všechny urazí a jde čerpat inspiraci do některé z náleven. Kalousek odpověděl, že se občas opije, ale Rath se chová jako „debil“; rozdíl je v tom, že z opilosti se člověk vyspí.

„Pokud by se jednalo o normální občany, mohlo by se to pohybovat i v trestněprávní oblasti. Poslanci nejsou 'normální' lidé, takže ti se v těchto případech před orgány činné v trestním řízení samozřejmě nedostanou,“ komentuje kauzu právnička Dagmar Raupachová.

I opilci mají mít podle některých své zástupce. „Nesouhlasím s větou, že ve sněmovně má sedět elita národa. Ve sněmovně mají sedět zástupci lidí této země. A kdybych to úplně přehnal: i opilci mají mít zástupce v Poslanecké sněmovně,“ glosuje pití v Parlamentu poslanec Jan Vidím.

Vydáno pod