Varování ekologů: Kvůli úsporám můžou zmizet vzácné orchideje nebo motýli

Praha – Kvůli úsporným opatřením pošle v příštím roce ministerstvo životního prostředí méně peněz na program Péče o krajinu. Jde sice „jen“ o 32 milionů korun, jenže podle ekologů může i tato úspora ohrozit přežití některých vzácných druhů rostlin a živočichů. Velká část chráněných lokalit v Česku je totiž závislá na pravidelném hospodaření a pokud ke spásání nebo sečení travních ploch nedojde, tak se změní ráz krajiny a tím i její rozmanitost.

Ještě v roce 2005 posílalo ministerstvo na program zhruba 200 milionů korun, letos už ale částka poklesla na 138 milionů a v roce 2011 se jen těsně vyhoupne nad 100 milionů. Martin Dušek z Českého svazu ochránců přírody proto varuje, že pokud nebude dostatek peněz třeba na kosení luk, tak z naší přírody už brzy můžou zmizet vzácné druhy orchidejí nebo motýlů.

Další snižování peněz na program Péče o krajinu paradoxně přichází na závěr Mezinárodního roku biodiverzity.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Příkladem může být kobylka sága (Saga pedo), který se u nás vyskytuje jen na několika místech na jižní Moravě. Pro tuto kobylku jsou ideálním stanovištěm slunné svahy s dostatkem křovin a trávy, jenomže pokud by lokality zarostly, tak zřejmě kobylka z Česka úplně vymizí. Dalším příkladem jsou vzácné orchideje, jako střevíčník pantoflíček nebo vstavač bahenní. „Pro některé druhy může i jednoletý výpadek v péči o lokalitu znamenat likvidační zásah do celé populace,“ varuje Martin Dušek. 

Ministerstvo životního prostředí se podle své mluvčí bude snažit finanční výpadek nahradit z jiných zdrojů, například z evropských fondů. I kdyby se ale pro rok 2011 podařilo najít náhradní prostředky, tak se ekologové obávají, že budou stejný problém řešit i v následujících letech.