Bývalý šéf vojenského zpravodajství chce promluvit o armádních zakázkách

Praha – Členové branného výboru ve sněmovně se už možná brzy dozví nové informace týkající se armádních zakázek. Bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík je totiž připraven členy výboru informovat o „závažných skutečnostech“, které pocházejí z doby, kdy stál v čele zpravodajství. Informace se prý mají týkat působení bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejích podřízených na ministerstvu.

Krejčík chce v nejbližších dnech písemně požádat, aby mohl na jednání výboru vystoupit. Pokud ho navíc ministr obrany Alexandr Vondra zbaví mlčenlivosti, tak je prý Krejčík připraven informovat členy výboru o „všech dalších velmi závažných skutečnostech“ týkajících se armádních zakázek, které Vojenské zpravodajství za dobu jeho působení ve funkci ředitele „odhalilo, zadokumentovalo a předalo příslušným adresátům včetně orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl Krejčík v tiskovém prohlášení.

Sociální demokracie navíc chce, aby Miroslav Krejčík promluvil před poslanci za každou cenu. Pokud by to nešlo jinak, bude ČSSD požadovat kvůli Krejčíkovi svolání mimořádné schůze.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Krejčík během svého působení v čele vojenské rozvědky upozornil politiky například na to, že zakázka na nákup terénních automobilů Tatra pro armádu je zmanipulovaná a lobbistům vynese miliony na provizích ze státních peněz. Deníku Mladá fronta Dnes nedávno prozradil, že o zjištěních rozvědka informovala policii a všechny ministry s výjimkou ministryně Vlasty Parkanové, která prý o informace nestála.

Neprůhledné armádní zakázky minulý týden kritizoval prezident Václav Klaus, mnohé prý vyvolávají otázku, zda jsou racionální. Navíc armádu poškozuje automatické zpochybňování všech zakázek. K očistě ministerstva obrany vyzval i premiér Petr Nečas, podle kterého musí Alexandr Vondra přistoupit k razantní reformě rezortu.