Na místa poslanců dnes zasedli finalisté Logické olympiády

Praha - Ve finále Logické olympiády dnes přímo v Poslanecké sněmovně soutěžili školáci i studenti středních škol. Z víc než deseti tisíc žáků a studentů z celého Česka se jich do finále probojovaly dvě stovky. Zasedli tak na místa poslanců, nicméně místo debat o zákonech je čekaly stovky logických úkolů. Na vědomostech a školním prospěchu ale tolik nezáleželo. O vítězi olympiády nerozhodují naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Celou soutěž zajišťuje Mensa České republiky, která sdružuje lidi s vysokou inteligencí. Soutěžemi, jako je Logická olympiáda, chce odhalit skryté talenty.

„Není to jenom matematika, je tam zhruba deset různých typů úloh. Logické, od lehkých početních přes obrazce až po využití prostorové představivosti,“ uvedl Tomáš Blumenstein, předseda Mensy České republiky. Prvenství nakonec patřilo osmnáctiletému Marku Michlovi z gymnázia v České Lípě, kategorii základních škol vyhrál jedenáctiletý Filip Brukner z Kladna.

„Nečekal jsem to, protože jsem tu poprvé. Nesoutěžil jsem v předchozích letech, a proto pro mě byly některé části překvapivé,“ vyjádřil se ke svému vítězství Marek Michl. Logická olympiáda je ryze česká specialita. Už příští rok se chce ale připojit i svět - třeba Anglie, Bulharsko nebo Singapur.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod