Jak správně užívat antibiotika? Lékárníci radí celý týden

Praha - Lékárníci tento týden poučí pacienty o správném užívání antibiotik. Odborníci upozorňují, že za posledních pět let se účinnost antibiotik výrazně snížila, protože bakterie jsou vůči nim čím dál víc odolné. Součástí Antibiotického týdne bude také průzkum, který srovná názory českých a evropských pacientů a měl by tak pomoci k bezpečnějšímu užívání léků. Akci lékáren spolupořádají Světová zdravotnická organizace (WHO), Státní zdravotní ústav a ministerstvo zdravotnictví. Zapojené lékárny můžete najít na webových stránkách.

Antibiotika jsou léky, které jsou účinné pouze proti bakteriálním infekcím. Nevyléčí proto infekce způsobené viry, jako je běžné nachlazení nebo chřipka. Může je předepsat pouze lékař. Pacienti by bez jeho vědomí rozhodně neměli užívat antibiotika, která jim například zbyla z předcházející léčby.

Jakékoliv použití antibiotika bakterii buď zahubí, nebo se mu bakterie přizpůsobí a stane se vůči němu odolná. Zneužívání antibiotik způsobí, že lék nemusí napříště účinkovat. Odborníci upozorňují, že za posledních pět let se účinnost antibiotik v důsledku rostoucí odolnosti bakterií vůči antibiotické léčbě významně snížila. Zachování účinnosti těchto léků je zodpovědností každého pacienta, upozorňují.

Rozhovor s Michalem Hojným (zdroj: ČT24)

Antibiotika si pacienti vynucují

Není neobvyklé, že dokonce lékař předepíše antibiotikum na nátlak pacienta ještě dříve, než si je jeho potřebou jistý. Ve většině případů jsou antibiotika předepisována na stavy, které nejsou schopna vyléčit, z velkého procenta jde o virové ušní, nosní a krční infekce. „Cílem týdne není rozmlouvat antibiotickou léčbu, ale spíše přispět k osvětě antibiotické politiky,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný. „Jedním z důvodů, proč jsou antibiotika nadužívána, může být nevhodná preksripce. Dalším může být to, že pacienti vyžadují od lékařů pro léčbu svou nebo svých dětí něco na urychlení léčby onemocnění. Někteří lékaři, aby uspokojili přání, mohou volit antibiotika na léčbu virových onemocnění,“ vysvětlil Hojný.

Michal Hojný, viceprezident České lékárnické komory:

„Největším omylem je, že jsou antibiotika univerzálním lékem na nachlazení.“

Pacient by měl antibiotika užívat po dobu, kterou lékař určil, a dodržovat časový režim užívání. Při užívání antibiotik se mohou objevit vedlejší účinky, například průjem. Lékárníci mimo jiné poradí, jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou vhodné. Kampaň je zaměřena nejen na dospělé pacienty, ale i na rodiče s dětmi.

Součástí kampaně je i průzkum, který srovná názory českých pacientů s míněním pacientů v EU a pomůže tím k lepšímu a bezpečnějšímu užívání antibiotik. Dotazník si mohou dospělí pacienti či rodiče dětí, kterým byla předepsána antibiotika, stáhnout na webu a přinést do lékárny už vyplněný.

Ilustrační snímek bakterie z elektronového mikroskopu
Zdroj: ČT24