Průzkum pro OVM: Češi nevěří, že se vyšetří armádní zakázky

Praha – Češi jsou skeptičtí, co se týče vyšetřování podezřelých armádních zakázek. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury SC&C pro Otázky Václava Moravce. Podle něj si téměř tři čtvrtiny Čechů myslí, že vyšetřování nebude mít žádný výsledek. Polovina populace pak věří, že obvinění někdejšího náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který si měl v roce 2008 říci o úplatek při obchodu s Tatrou, jsou oprávněná. Průzkum proběhl 19. a 20. listopadu a zúčastnilo se ho 684 respondentů.

Nynější ministr obrany Alexandr Vondra má co řešit, chce prošetřit všechny podezřelé armádní zakázky. Armáda musí vysvětlit nákup letounů CASA bez výběrového řízení, pronájem gripenů, podezřelý nákup obrněných transportérů Pandur nebo nejnověji kauzu kolem někdejšího náměstka ministerstva obrany Martina Bartáka, který si měl říct o úplatek. 

Případ už šetří i policie. Barták, který v minulé vládě působil jako ministr obrany a který je teď náměstkem na ministerstvu financí, si měl v roce 2008 jako náměstek na obraně říci v armádním obchodě s Tatrou o úplatek. Tvrdí to bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss. Barták si mu prý řekl o miliony dolarů. Za to by prý zajistil, aby Tatra neměla problémy s armádní zakázkou. Informoval o tom deník MF DNES. 

Barták ale obvinění odmítá, podle něj vyšetřování prokáže jeho nevinu. Víc než polovina Čechů si ale podle průzkumu SC&C myslí opak. Celkem 53 procent lidí věří obvinění bývalého amerického velvyslance. Téměř třetina Čechů pak na kauzu nemá žádný názor.

Skeptičtí jsou Češi, i co se týče snah prošetřit všechny podezřelé armádní obchody. Celkem 73 procent si myslí, že všechna podezření nebudou důkladně prošetřena. Nejmenší důvěru pak má generace od 30 do 44 let. V této věkové kategorii nevěří v důkladné prošetření téměř 80 procent.

  • Názor na obvinění M. Bartáka zdroj: SC&C pro ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211617.jpg
  • Názor na prošetření armádních zakázek zdroj: SC&C pro ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211615.jpg