Pavel Bělobrádek, „neznámý chalupník“ v čele lidovců

Žďár nad Sázavou – Předsedou KDU-ČSL byl zvolen třiatřicetiletý veterinář Pavel Bělobrádek. Dosud neznámý tajemník pardubické krajské organizace lidovců získal 280 hlasů ze 425 platných. Na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou porazil pověřenou předsedkyni Michaelu Šojdrovou, která získala pouze 84 hlasů. Mandát Bělobrádek získal do roku 2013. Soupeřil ještě s Jaroslavem Orlem, kterému dali delegáti 20 hlasů, a Ludvíkem Hovorkou s 41 hlasy.

Stranu chce Bělobrádek profilovat jako subjekt pravého středu se sociálním akcentem. Myslí si, že lidovci nyní ve vysoké politice chybějí jako „nesocialistická alternativa liberální bezohlednosti“.

Za prioritu považuje nový předseda vyřešit finanční situaci strany, která se od neúspěšných voleb do sněmovny potýká s dluhy. Z více než dvacetimilionové půjčky na volby jim zbývá uhradit 12 milionů, za opravy stranického sídla v Paláci Charitas pak 30 milionů. Ve svém programu Bělobrádek deklaroval, že chce využití hlavního sídla strany zefektivnit, a to třeba i tak, že by se část paláce přebudovala na ubytovnu. Členské příspěvky by měly být jen dílčí část rozpočtu a sponzorskou podporu se chystá hledat u členů a příznivců.

Pavel Bělobrádek:

„Nejsem ani městský elitář, ani vesnický balík, jsem chalupník z okresního města.“

Hlavní téma strany se ale nemění a stále jím zůstává rodina a dítě. Navrhuje finanční podporu formou daňových úlev a včlenění tohoto tématu do penzijní reformy. Nový předseda křesťanské demokracie nechce rezignovat na opětovné získání voličů v Čechách; tvrdí, že bez nich by se z lidovců stala moravská sociální demokracie pro křesťansky orientované voliče.

Grilování? Ženit se budu v létě, musel prozradit Bělobrádek

Těsně před volbou předsedy se Bělobrádek dostal se Šojdrovou do sporu kvůli tomu, že ji nejmenoval mezi lidmi, s nimiž by chtěl v případě vítězství spolupracovat. Šojdrová pak řekla, že udělala chybu, když ho jmenovala mezi favority na místopředsedu strany. Na písemné dotazy z publika odpovídali kandidáti dvě hodiny.

Bělobrádek během takzvaného grilování přiznal, že je vážně nemocný. Jeho stav mu prý nicméně umožní funkci vykonávat. „Mám roztroušenou sklerózu, jsem plně stabilizován, plně kompetentní k plné zátěži,“ uvedl na dotaz delegátů. Dodal, že jediným omezením je pro něj zákaz pobytu v infekčním prostředí. Nebojí se, že plné vypětí spojené s předsednickou funkcí pro něj bude znamenat riziko. „Kdybych to nekonzultoval s lékařem, nestál bych tu. Jsem plně připraven snášet jakýkoli tlak,“ řekl.

Čelil také dotazu na rodinný stav, je totiž svobodný. Uvedl, že má možnost rozmazlovat své synovce a neteře, a pokud se stane předsedou KDU-ČSL, média příští léto přinesou zprávu o jeho svatbě, má totiž snoubenku.

Třiatřicetiletý Bělobrádek je absolventem Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně a institutu CEVRO. V letech 2001-2009 pracoval jako inspektor krajské veterinární správy v Královéhradeckém kraji, od roku 2009 dělá na kraji tajemníka, v říjnových komunálních volbách se stal také zastupitelem Náchoda. Členem KDU-ČSL je od roku 2004, je předsedou místní organizace KDU-ČSL v Náchodě a od roku 2009 předsedou okresního výboru strany Náchod.

Vydáno pod