Světový den diabetu připomíná jednu z nejrozšířenějších nemocí

Praha - Dnešek je světovým dnem diabetu - na celém světě se konají pochody proti této nemoci. Mají připomenout, že cukrovka patří celosvětově mezi nejrozšířenější nemoci. V Česku jí trpí asi 800 tisíc lidí, na celém světě pak přes 100 milionů. Nemoc poškozuje cévy a zkracuje život až o deset let. Mezinárodní federace pro diabetes odhaduje, že do roku 2030 počet lidí s touto nemocí ve světě vzroste na půl miliardy.

Podle Mezinárodní federace pro diabetes (IDF) bude do roku 2030 s diabetem ve světě žít téměř půl miliardy lidí. Světový den vyhlásila IDF v roce 1991 na výročí narození objevitele inzulinu Frederika Bantinga v roce 1891. Odhaduje se, že jen v Česku až 350 tisíc lidí o své nemoci neví a žije s ní i několik let, aniž by se u nich projevila.

Každoročně 14. listopadu se na celém světě konají pochody proti diabetu. Loni se pochodu v 52 zemích účastnilo přes 305 tisíc lidí. V Česku se od roku 2003 připojilo k pochodu na 65 tisíc lidí. Lidé si v rámci pochodů nechávají měřit hladinu cukru a tuku v krvi, tlak a BMI. Pokud tyto hodnoty přesahují normu, je člověk ohrožen cukrovkou druhého typu, která souvisí se špatným životním stylem.

V názvu nemoci diabetes mellitus pochází první slovo z řečtiny, kde znamená průchodný. Hlavní příznaky cukrovky jsou velká žízeň a časté močení. Latinský výraz mellitus znamená sladký, moč neléčeného diabetika je sladká, což souvisí s vysokou hladinou cukru v krvi.

Dítě s diabetem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod