Liška na sjezdu porazil čtyři soupeře a zelené povede i nadále

Praha – Delegáti sjezdu Strany zelených podle očekávání zvolili staronovým předsedou Ondřeje Lišku. Jasný favorit získal v tajné volbě 125 z 209 hlasů. Na sjezdu sice zazněla i kritika dosavadního vedení strany a bilancování politického pádu zelených, většina delegátů ale nakonec potvrdila Liškovi mandát vést stranu dál. První místopředsedou strany se stal Přemysl Rabas.

Na předsedu kandidoval také vedoucí analytické sekce strany Karel Helman z Prahy 4 a Giuseppe Maiello, předseda základní organizace Strany zelených v Klánovicích. Přímo na sjezdu oznámili zájem o předsednické křeslo další dva kandidáti - Martin Marek a Ivana Kyselková. Nejvíce hlasů z Liškových protikandidátů získal Helman, kterého volilo 35 delegátů, Maiello dostal 27 hlasů. Už během dne na sjezdu opakovaně zaznělo, že ostatní kandidáti nemají šanci a chtějí svou kandidaturou spíš poukázat na Liškovy chyby a prezentovat jiný pohled na směřování strany. 

Delegáti se na několik hodin zadrhli hned u dalšího bodu, kterým byla volba prvního místopředsedy. Nakonec se jím stal bývalý poslanec SZ Přemysl Rabas, který se ale původně o funkci vůbec neucházel. Liška navrhl Rabase jako východisko z patové situace, kdy se ani na několikátý pokus nepodařilo zvolit Liškova zástupce.


Liška po volbě poznamenal, že nečekal tolik protikandidátů. „Z těch lidí ucházejících se o post předsedy jsem získal 60 procent hlasů, těch zbylých 40 šlo ostatním kandidátům. Já to považuji za dosti silný mandát v době, kdy zelení mají za sebou složité a těžké období, za které já samozřejmě cítím odpovědnost.“ Strana by teď podle Lišky měla vybudovat silnou strukturu a členskou základnu v regionech, zelení by se také měli stát „hlídacím psem veřejných zájmů“.

Zelení jako značka jsou prý podle Lišky v defenzivě, povzbudivé ovšem je, že se po prohraných volbách na jaře přihlásilo několik stovek nových mladých členů. Strana také chystá projekt „zelené univerzity“, která by straníky vybavila expertním zazemím o naučila je účinně argumentovat. 

Někteří z delegátů Liškovi vyčítali, že dost nespolupracuje s bývalým šéfem strany a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, za jehož vedení se strana poprvé dostala do sněmovny i do vlády. Bursík dnes na sjezd dorazil spolu s bývalou poslankyní Kateřinou Jacques i jejich roční dcerou Noemi. V kuloárech si ale stěžovali na to, že nedostali oficiální pozvánku. „Já si myslím, že jsme se nedopustili žádného faulu ani faux pas, nebyl v tom rozhodně žádný zlý úmysl,“ uvedl Liška. Bursík má prý přístup na sjezd zajištěn automaticky, protože je členem republikové rady zelených.

Přemysl Rabas
Zdroj: ČT24