Zemřel guru české sexuologie - Miroslav Plzák

Praha - Ve věku 85 let zemřel v noci z pátku na sobotu známý sexuolog, psychiatr a spisovatel Miroslav Plzák. Podle agentury Mediafax skonal ve svém bytě v pražské ulici V Kolkovně, informaci potvrdila mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Téměř celý profesní život působil na psychiatrické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Zabýval se problematikou partnerských vztahů a manželství. Byl autorem více než 70 vědeckých a populárně-naučných publikací, víc než třetina z nich se zabývá žárlivostí. Mimo jiné spoluzakládal telefonickou Linku důvěry. Psal i divadelní hry a scénáře.

Téměř celý aktivní profesní život působil na psychiatrické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, kde byl do roku 1989 primářem. Jako první napsal o poruchách manželského soužití vysokoškolskou učebnici. Jeho rady, jak najít správného partnera či jak „přežít“ manželství, jsou proto pořád vyhledávané, a tak jeho knížky patří mezi bestsellery.

Miroslav Plzák

"Soužití je vlastně kat, který neúprosně zakončí milenectví. Protože soužití znamená spolurozhodování a spolurozhodování znají dobře manželé – znamená hádat se."

„Dva zcela normální lidé se mohou vzít, mohou se do sebe solidním, správným způsobem zamilovat, a přesto jim manželství dopadne špatně.“

„Věřím, že je to zařízeno tak, aby člověk podstatu lidské duše nepoznal. Psychiatr nerozumí lidské duši, psychiatr rozumí jedině duševní nemoci.“

Reportáž Ivany Hálové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V klinické praxi se Plzák zabýval také depresemi. Mezi jeho pacienty bylo mnoho známých osobností, také herců. Odborníka na manželské soužití udělal z Plzáka rostoucí počet sebevražd začátkem 60. let a příkaz něco s tím udělat. Tím něčím se stala první Linka důvěry, k níž se inspiroval u britských samaritánů. Slouží od roku 1964 dodnes. Bohužel jeho syn nakonec také spáchal sebevraždu.

Plzák - otec manželské terapie

Plzák byl propagátorem nových metod v psychoterapii a poradenství. „Založil určitý styl, kdy věci zcela vážné nebo odborné podával humornou formou, někdy až sarkastickou,“ vzpomíná na Plzáka psychiatr Jan Cimický. Většina klientů přicházela s manželskými konflikty, a tak vytvořil samostatný vědní obor zabývající se manželstvím - matrimoniologii. Jako první na světě také napsal vysokoškolskou učebnici na toto téma.

„On první pojmenoval, že také lidé mají mimomanželské styky, že nejsou vždycky věrní jeden druhému a že se lidé rozvádějí,“ přibližuje Plzákův význam socioložka Jiřina Šiklová.

Vedle desítek populárních a odborných publikací psal také televizní inscenace a divadelní hry, z nichž nejznámější - Záviš kontra Březinová - se v Semaforu hrála tři roky. Za komunistického režimu se stýkal s umělci i disidenty a zajímala se o něj i státní bezpečnost. Sám ale vždy popíral, že by s ní jakkoli spolupracoval.

Miroslav Plzák se narodil v Libušíně u Kladna, ale dětství prožil v Praze. Maturoval rok před koncem války a poté byl totálně nasazen. Po válce absolvoval medicínu na Karlově univerzitě a už po druhém ročníku ho přitáhla psychiatrie. Po praxi v léčebnách v Praze-Bohnicích, Kroměříži a Horních Beřkovicích nastoupil v roce 1959 na pražskou psychiatrickou kliniku věhlasného profesora Vondráčka. Po čtyřech letech se stal primářem a na klinice pak působil do roku 1989, kdy odešel do důchodu. Byl dvakrát ženatý a měl dvě děti.