Sobotka: Mafie zbrojních zakázek zaujala významné pozice v současné vládě

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se dnes ostře pustil do náměstka ministra financí Martina Bartáka. Reagoval tak na článek z MF Dnes, kde bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Sobotka vyzval premiéra Petra Nečase, aby okamžitě zajistil Bartákovo odvolání. Pokládá za absurdní, že člověk s takovou pověstí má navíc na ministerstvu financí na starosti kontrolu praní špinavých peněz. Podle serveru iDnes.cz Barták požádal do vyšetření kauzy o neplacené volno, které od ministra financí dostal. Nečas ale upozornil, že Barták o volno požádal až po jeho intervenci. Obvinění ale odmítá, je to podle něj „absurdní spekulace“.

„Pokládám za absurdní, že člověk s tak špatnou pověstí má na ministerstvu financí na starosti kontrolu praní špinavých peněz. To je neuvěřitelná záležitost a vláda by měla okamžitě jednat. Ještě dnes by měl být Barták odvolán z funkce náměstka ministra financí a měl by stát mimo státní správu do doby, než se prošetří všechna podezření… Můžeme tu hovořit o mafii zbrojních zakázek, která zaujala významné pozice ve stukturách současné vlády,“ uvedl Sobotka v dnešním prohlášení.

Sobotka: ODS by měla vysvětlit, proč jí vadí zřízení vyšetřovací komise

Vyjádření Bohuslava Sobotky (zdroj: ČT24)

Šéf sociální demokracie také vyzval premiéra Petra Nečase, aby okamžitě zajistil Bartákovo odvolání. Ze struktur státní správy by podle něj měli odejít i další lidé, kteří byli spojeni s fungováním ministerstva obrany v uplynulých letech. „ODS by také měla vysvětlit, proč jí tolik vadí zřízení vyšetřovací komise, která by měla prověřit všechny tyto skandály, ke kterým na ministerstvu docházelo,“ dodal.

Zároveň připomněl, že v současné vládě je ministr financí Kalousek, který byl dlouhá léte náměstkem na ministerstvu obrany, náměstkem ministra dopravy je Radek Šmerda, který byl také dříve náměstkem na obraně. Místopředsedkyní sněmovny je bývalá šéfka resortu obrany Vlasta Parkanová. „Určité období byl náměstkem na obraně i premiér Nečas,“ zakončil Sobotka.

Vydáno pod