Soud znovu zavelel k opakování voleb kvůli kupčení s hlasy

Jirkov (Chomutovsko) - Ve třech okrscích v Jirkově na Chomutovsku se budou opakovat obecní volby, protože vítězná ČSSD si tam podle ústeckého krajského soudu kupovala hlasy voličů. Píše o tom server Aktuálně.cz, podle něhož si členové ČSSD najímali řidiče, kteří vozili lidi k volebním místnostem. Některým měli dokonce slibovat, že v případě vítězství ČSSD, jim zajistí práci. ČSSD získala v Jirkově přes 30 procent hlasů. Termín nových voleb by měl stanovit ministr vnitra Radek John do 30 dnů.

„Jednoznačně bylo doloženo, že voliči byli k volebním místnostem pro okrsky 7, 8 a 9 organizovaně sváženi za účelem volby konkrétní volební strany,“ uvedla ústecká soudkyně Dagmar Štullerová. V těchto okrscích budou tedy z rozhodnutí soudu lidé volit znovu. Podle informací serveru je soud přesvědčen, že kdyby řada obyvatel nedostala zaplaceno a nebyla k volební místnosti odvezena, vůbec by se voleb nezúčastnila. Rozsudek nabyl právní moci dnešním dnem.

Aktuálně.cz píše, že jedním ze řidičů, který měl lidi k volebním místnostem svážet, byl Ladislav Strnisko. U soudu prohlásil, že svážel lidi k základní škole nebo kulturnímu domu v Ervěnicích, kde jim předal zaškrtnuté hlasovací lístky. Když odvolili, předal jim 100 korun. „Takto jsem odvozil asi sto lidí,“ přiznal Strnisko.

Podle řidiče měl vše zaplatit kandidát ČSSD Libor Duchoň, který však odmítl, že by si sociální demokracie hlasy kupovala. Jeho výpovědi ale soud neuvěřil. Aktuálně.cz uvedlo, že kandidátovi Duchoňovi hrozí kvůli manipulaci s volbami vyloučení z ČSSD. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka serveru řekl, že pokud budou mít kupování hlasů potvrzené, musí tento člověk ze strany odejít.