Svoboda: Návrh smlouvy s TOP 09 je až na drobnosti akceptovatelný

Praha - Vedení pražské ODS spolu se zastupitelským klubem rozhodne v pondělí, zda půjde na magistrátu do koalice s TOP 09, nebo ne. Předseda ODS v metropoli Boris Šťastný a volební lídr Bohuslav Svoboda dnes uvedli, že stále platí, že občanští demokraté vyjednávají s TOP 09 exkluzivně. TOP 09 to vzala podle svého lídra Zdeňka Tůmy „na vědomí“, ač chtěla vyjádření do neděle. Do pátku sama předá návrh koaliční smlouvy ČSSD.

„Je to nová situace,“ reagoval na krok TOP 09 Šťastný a poznamenal, že ho to zaskočilo. Podle svých slov očekával, že ODS dostane pro jednání svých orgánů prostor a TOP 09 exkluzivitu vyjednávání naopak ruší. Tůma na to reagoval, že ODS už koaliční nabídku ČSSD dala. Vyjednávači ODS poukazovali zase na to, že to bylo na začátku, byl to program ODS s nabídkou čtyř křesel v 11členné radě.

Vyjednávací týmy ODS a TOP 09 dnes měly jednat o personáliích, schůzka ale skončilo už po 20 minutách. ODS čekala na analýzu, jak dopadla povolební jednání v jednotlivých městských částech. TOP 09 ji ale straně předložila teprve ve středu večer. Podle ODS se k ní musí vyjádřit nejen regionální rada, ale i klub zastupitelů, který strana tak rychle svolat nestihla. Strany se proto opět sejdou v pondělí v 19:00. „Chceme v pondělí definitivní mandát,“ řekl Svoboda, podle kterého je návrh koaliční smlouvy s TOP 09 až na drobnosti akceptovatelný. Pokud ODS řekne „ano“, bude se dál jednat o rozdělení křesel v radě a jednání nedostane žádný jiný směr, uvedl Svoboda.

Vstup Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Nabídku, kterou dá TOP 09 sociálním demokratům, Tůma komentovat nechtěl. „Bude to nabídka, kterou považujeme za dobrou,“ podotkl. Neočekává ale, že by se vyjednavači TOP 09 s ČSSD tento týden scházeli. TOP 09 dnes naopak zveřejnila návrh koaliční smlouvy, který dala ODS.

Varianta koalice ODS s ČSSD se ale skloňuje čím dál častěji, a to už nejen v kuloárech pražské radnice. V takovém případě by občanští a sociální demokraté ovládli Prahu o pouhé dva hlasy. Proti by totiž byl lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml.

Vybrané body návrhu koaliční smlouvy pražské TOP 09 předložené ODS:

  • rozdělení křesel v městské radě: 6 TOP 09 (primátor, 2 náměstci, 3 radní), 5 ODS (1. náměstek, náměstek, 3 radní)
  • řízení města: úsporná radnice, na vedoucích místech profesně, morálně a občansky způsobilí lidé
  • rozvoj města: přepracování konceptu územního plánu, nový územní plán v roce 2014
  • ekonomika: snaha o zachování příjmů města při případné změně rozpočtového určení daní, souhlas obou stran při zvyšování jízdného, vodného, poplatků za odpad a nájemného, nezvyšování zadlužení ve střednědobém horizontu, případné půjčky na jednorázové investice
  • hospodaření s majetkem: zavedení veřejného registru majetku, právní a věcný audit smluv
  • zdravotnictví, sociální věci, bydlení: vypracování koncepce sociálních služeb, podpora výstavby sociálních bytů
  • bezpečnost: zvýšit součinnost městské a státní policie
  • kultura: analýza kulturních institucí, zvýšení investic do památek, převzetí kontroly nad Výstavištěm Praha
  • školství a sport: podpora mateřských center a učňovského školství, granty nadaným studentům
  • podnikání: snížení byrokracie
  • životní prostředí: revize projektu nové čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, snižování hluku, ekologická vozidla v MHD
  • doprava: jednotný parkovací systém, zatraktivnění železnice, dostavba tunelu Blanka a prodloužení linky A metra
  • výkon vlastnických práv ve firmách s účastí města (příloha): v představenstvech odborníci, v dozorčích radách (DR) poměrně odborníci/zástupci zaměstnanců/zastupitelé, zákaz působení radních v DR, zastupitel může být jen v jedné DR, odměna nad 250 000 Kč ročně půjde na charitu
Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod