Odvolaný náměstek Fulík na ministerstvu zůstává, povede tajný projekt

Praha – Odvolaný náměstek Jan Fulík na ministerstvu obrany zůstává, stane se totiž zvláštním zmocněncem tajného projektu, jehož podrobnosti ministerstvo představí za měsíc. Fulíka odvolal k 8. listopadu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), bývalý náměstek prý stál za uzavřením dohody s koncernem EADS a Španělskem o výměně jednoho transportního letounu CASA za několik českých bitevníků L-159. Další tři letouny CASA Česko koupilo, teď kvůli tomu čelí kritice Evropské komise.

Když Vondra odvolal Fulíka z náměstkovské funkce, nabídl mu možnost pokračovat na jiné pozici v rámci ministerstva obrany. Fulík zároveň dostal týden na rozmyšlenou. Ten uplynul ve středu, kdy se oba muži sešli. „Exnáměstek Fulík projevil zájem pokračovat na ministerstvu obrany. Předpokládám, že bude zapojen do konkrétního projektu ve funkci zvláštního zmocněnce,“ uvedl Vondra. Rozsah nebo zaměření projektu odmítl Vondra prozatím komentovat. „Pokud jde o rozsah toho projektu, tak ten upřesníme za měsíc,“ dodal ministr. Fulíka vystřídal v pozici náměstka bývalý ministr obrany Jiří Šedivý.   

Právě měsíc je doba, kterou podle Vondry potřebuje Fulík k tomu, aby předal veškerou svou bývalou agendu svému nástupci ve funkci Šedivému. Bývalý náměstek totiž neměl na starosti pouze zahraniční vztahy. K jeho pozici patřilo také vyzbrojování armády nebo takzvaná vrtulníková iniciativa, která se snaží získávat transportní helikoptéry pro nasazení v zahraničních misích NATO. Česko přitom tuto iniciativu v rámci aliance vede.   

O Vondrově plánu odvolat Fulíka z funkce náměstka se veřejnost dozvěděla na začátku listopadu. Šedivý ho oficiálně nahradil tento týden v pondělí. Vondra prý Fulíka odvolal v souvislosti s celkovou obměnou vedení ministerstva obrany. „Nechci vytvářet jakékoliv souvislosti ani dávat jakoukoliv jinou interpretaci než tu, jakou jsem řekl,“ reagoval pak na dotaz, zda za Fulíkovým odchodem může být i případ transportních letounů. Vondra také nechtěl komentovat otázku, zda o Fulíkově odchodu uvažoval delší dobu.   

Fulíka, který má zkušenosti z práce v českých tajných službách, učinil náměstkem Vondrův předchůdce Martin Barták. Letos v létě zaujal Fulík pozici odvolaného náměstka pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivy, který o funkci přišel kvůli přípravě podezřelé zakázky na nákup minometů.

Jiří Šedivý
Zdroj: ČT24