Kontroverzní Jančík si v PRE polepšil, firmě pomohl ke 170 milionům

Praha - Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) povýšil do pozice místopředsedy představenstva firmy Pražská energetika (PRE). Polepšil si tak ve firmě, jíž pomohl poslední den ve funkci starosty pojistit kšeft za více než 170 milionů korun. V „jančíkovském“ obvodě, kde ODS prohrála, bude vládnout koalice bez občanských demokratů.

Jančík byl šest let členem představenstva Pražské energetiky, to ještě působil v komunální politice, a jak napsala MF Dnes, za rok mu jeho „bokovka“ hodila 2,4 milionu korun. Podle obchodního rejstříku Jančík, který byl i místopředsedou pražské ODS, 1. listopadu v PRE povýšil.

Jančík se s funkcí starosty na Praze 5 rozloučil ve velkém stylu. Začátkem října server ParlamentniListy.cz upozornil na to, že v poslední den, kdy byl Jančík ve funkci, tedy na konci července, pomohl prosadit dodatek smlouvy městské části právě s Pražskou energetikou. A teď v ní má i vyšší funkci.

Společnost pro radnici zajišťuje počítače a spravuje informační technologie. Pětiletou smlouvu z roku 2005 za 88 milionů korun prodloužil dodatek do konce roku 2015 s možností prodloužení do roku 2020. Firmě to může přinést 177 milionů korun, přičemž je ve smlouvě pamatováno na inflaci a případný růst DPH. Sama PRE musí přitom zajistit 30 procent služeb, na zbytek si může najít subdodavatele.

Milan Jančík:

„Já jsem podle zákona střet zájmů ohlásil, že zde můžu být v konfliktu, nicméně zákon mi nezakazuje hlasovat, a proto jsem se hlasování zúčastnil.“


Když se redakce iDNES.cz pokusila Jančíka zeptat, zda mu jeho postup připadá v pořádku i nyní, když navíc získal pozici místopředsedy představenstva PRE, odpovědi se vyhnul. Svůj mobilní telefon zvedl, ale když se mu představil novinář a řekl, že se chce zeptat na PRE, Jančík několikrát odvětil, že nic neslyší. „Zavolejte mi znovu,“ prohlásil a zavěsil. Podruhé už svůj mobilní telefon vůbec nezvedl.

ODS skončila na Praze 5 v opozici

Praha 5 je jedním z obvodů v hlavním městě, kde ODS v komunálních volbách prohrála s TOP 09. Ta se rozhodla vytvořit koalici s ČSSD, Věcmi veřejnými a za podpory zelených. ODS poslal vítěz voleb do opozice.

Milan Jančík
Zdroj: ČT24
Vydáno pod