Předsedou ČSSD chtějí být také Zaorálek a Pecina

Praha - V boji o křeslo předsedy ČSSD asi brzy přibudou Bohuslavu Sobotkovi a Michalu Haškovi další konkurenti. Ve straně by chtěl postoupit výše místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Lidovým novinám (LN) prozradil, že uvažuje o funkci prvního místopředsedy nebo předsedy. Dalším kandidátem na předsedu strany by mohl být exministr vnitra a poslanec Martin Pecina. Toho na pozici navrhla místní organizace ČSSD v pražském Břevnově. „Samotná nominace mě samozřejmě těší, zatím to však nic neznamená, jelikož ji definitivně musí potvrdit celopražská konference. Proto to nepřeceňuji,“ uvedl Pecina.

Zaorálkovi zase záleží na dílčích konferencích v Moravskoslezském kraji a dohodě, která z nich vzejde. „Dostal jsem řadu návrhů, abych kandidoval na předsedu, a nebráním se tomu, abych ve straně postoupil. Uvažuji o funkci prvního místopředsedy strany nebo předsedy,“ přiznal Zaorálek.

Mezi sociálními demokraty na severu Moravy se však už nyní mluví o tom, že by se měl Zaorálek na březnovém sjezdu strany o získání předsednického postu pokusit. „Reprezentujeme jako kraj nejvíce voličů sociální demokracie a myslím si, že je doba na to, aby byl předseda strany z našeho kraje,“ myslí si člen moravskoslezského krajského výkonného výboru ČSSD Adam Rykala.

Zaorálkovo jméno prý v souvislosti s nejvyšším postem ve straně neskloňuje sám. „Co vím od členů z Moravskoslezského kraje, tak by ho rádi podpořili,“ dodal Rykala.

Rozhodující slovo k Zaorálkově kandidatuře nicméně moravskoslezští sociální demokraté řeknou až na nadcházejícím krajském sjezdu. „Zatím se o možnosti kandidatury Lubomíra Zaorálka jen hovoří. Není to oficiální,“ říká Dana Váhalová, místopředsedkyně tamní ČSSD.

Podle současného šéfa ČSSD Sobotky by bylo dobré, „kdyby Lubomír Zaorálek ve vedení ČSSD byl“. K tomu, jestli je pro něj současný místopředseda ČSSD a místopředseda sněmovny nebezpečný soupeř, se ale nevyjádřil.

Jiří Paroubek jen krčí rameny

Druhý uchazeč o post šéfa ČSSD, jihomoravský hejtman Hašek, se na březnový souboj těší: „Myslím, že volba předsedy sociální demokracie bude po dlouhé době znamenat, že si delegáti sjezdu budou moct vybírat z více kandidátů.“ Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek nad Zaorálkovými ambicemi prý jen krčil rameny.

Místní organizace ČSSD v pražském Břevnově v úterý navrhla na předsedu strany Martina Pecinu a na místopředsedu bývalého šéfa diplomacie a nedávného kandidáta do Senátu Jana Kohouta. Dnešnímu Právu to oznámil Pecina s tím, že jde o první krok v boji o lídra ČSSD. Definitivní nominaci na předsedu má schválit ještě okresní konference na Praze 6 a poté celopražská konference.

O lídrovi ČSSD se bude rozhodovat příští rok v březnu. Svůj úmysl kandidovat na předsedu strany již oznámil současný šéf Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Oba již mají i své nominace.

Lubomír Zaorálek a Jiří Paroubek po vajíčkovém útoku
Zdroj: René Volfík/ČTK