Auditoři odhalili vážné pochybení v hospodaření Národní knihovny

Praha - Vážné pochybení v hospodaření odhalili auditoři společnosti KPMG v Národní knihovně. Auditoři, které tam poslal ministr kultury Jiří Besser, zjistili chyby při zadávání veřejných zakázek, týkaly se i rekonstrukce barokního komplexu Klementina. Knihovně také hrozí pokuta od pražských památkářů za to, že některé úpravy, například výměnu oken, provedla bez jejich závazného stanoviska. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Podle informací, které má deník k dispozici, se knihovna často dopouštěla závažných chyb, které byly v rozporu se zákonem o zadávaní veřejných zakázek. Tendry údajně vypisovala neprůhledně, neexistovala žádná kontrola zadání zakázek, vstavovaných faktur nebo uzavíraných smluv. Ministerstvo ale nechce být konkrétní. „Další podrobnosti budeme vědět, až bude dokončena veřejnosprávní kontrola, kterou jsme do knihovny ještě poslaly,“ řekl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Stanislav Brunclík, mluvčí ministerstva kultury

„Externí audit prokázal řadu chyb, především při zadávání veřejných zakázek.“

Vedení knihovny ale odmítá, že by při vypisování tendrů postupovalo nezákonně. „O ničem nevím. Nám zatím nikdo auditorskou zprávu nepředložil, i když už to ministerstvo mělo udělat,“ řekl deníku šéf investic NK Martin Vácha.

Besser už v létě rozhodl, že v knihovně skončí její současný ředitel Pavel Hazuka, a minulý týden vypsal na jeho místo výběrové řízení. Skončit by však nyní mělo i několik dalších lidí, kteří byli za podivně vypisované tendry zodpovědní. „Nedivil bych se, kdyby personální změny byly ve finále mnohem hlubší, “řekl Brunclík. Podání trestního oznámení ale ministerstvo nezvažuje.

Šéf magistrátního odboru památek Jan Kněžínek v úterý uvedl, že musel s knihovnou jako správcem Klementina zahájit správní řízení. Výsledkem může být udělení sankce, podle zákona až do teoretické výše čtyř milionů korun, v tomto případě by se ovšem podle Kněžínka jednalo o pokutu tak do výše pár desítek tisíc korun.

Klementinum
Zdroj: ČT24