Cizinecká povolení k pobytu zřejmě budou s biometrickými údaji

Praha - Povolení k pobytu asi budou s biometrickými údaji a firmy budou spoluzodpovědné za zaměstnané cizince. Cizinci budou povinni mít sjednané dostatečné zdravotní pojištění. Předpokládá to vládní novela o pobytu cizinců, kterou dnes schválila sněmovna. Zákon, jenž míří do Senátu, také počítá s převodem cizinecké agendy z policie na ministerstvo vnitra.

Novela rovněž zavádí takzvanou modrou kartu. Cizince by opravňovala k dlouhodobému pobytu i k výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. Předloha rovněž obsahuje opatření, která mají zamezit účelovým podáváním žádostí o dlouhodobý pobyt ke krátkodobé legalizaci pobytu. Počet cizinců, kteří takto postupují, podle ministerstva vnitra narůstá.

Poslanci dnes hlasovali o celé řadě pozměňovacích návrhů. Viktor Paggio (VV) dostal do předlohy ustanovení, podle kterého bude muset cizinec s pojištěním uzavřeným v zahraničí předložit úřední překlad smlouvy i všeobecných podmínek. Hranice pojištění bude muset být 60 000 eur (asi 1,5 milionu korun) a bude muset být bez spoluúčasti.

Převod agendy z policie na vnitro prosadila už ve výboru pro obranu a bezpečnost Ivana Řápková (ODS). Změny souvisí s rozhodnutím ministra Radka Johna (VV) zrušit od ledna sedm oblastních ředitelství cizinecké policie. Odbory této policie budou nově na každém krajském ředitelství. Úspory mají být asi 219 milionů korun. ČSSD kritizovala to, že o reorganizaci nebyla širší diskuse. Podle Johna je ale nutné cizineckou policii zeštíhlit, zůstane na letištích. „Reformu chystala už vláda Miloše Zemana, byla naplánována na rok 2013 a 2014. My ji urychlujeme kvůli tomu, že jsme nuceni škrtat,“ řekl John. Celá novela zákona podle něho vychází z unijních směrnic. Pokud by nebyla přijata, Česku by prý hrozily sankce.

Vyhoštění kvůli práci načerno by mělo předcházet azylové řízení

Kabinet se dohodl také na tom, že případnému vyhoštění cizinců, kteří budou přistiženi při práci načerno, by mělo předcházet azylové řízení. Nelegálně zaměstnaný cizinec bude také mít možnost požádat o udělení dlouhodobého pobytu na dobu, po kterou se dohaduje se zaměstnavatelem o zaplacení dlužné mzdy. Novela ale stanoví povinnost zaměstnavatele hradit náklady spojené s vyhoštěním cizince, pokud po skončení platnosti pobytu nevycestoval z ČR, případně uhradit náklady spojené se zdravotní péčí o cizince, kterého propustil před skončením platnosti pracovního povolení.

Boris Šťastný (ODS) neuspěl z návrhem, aby někteří cizinci přikládali k žádosti o dlouhodobý pobyt povinně lékařskou zprávu. Nyní je rozhodnutí na úředníkovi, který podle něho nemůže nemoc rozpoznat. Šťastný podotkl, že novelu předloží znovu jako poslaneckou iniciativu. Sněmovna nepodpořila ani návrh Františka Bublana (ČSSD), aby stát mohl odpouštět v některých případech poplatky, které cizinci za povolení platí. Aby novela platila, musí ji schválit Senát a podepsat prezident.