Klaus u Drobila: Na ministerstvo se vrátil rozum

Praha - Prezident Václav Klaus slíbil, že nebude blokovat novely zákonů, které mají v roce 2011 snížit náklady na elektřinu způsobené rozvojem fotovoltaiky. Řekl to při návštěvě ministerstva životního prostředí (MŽP) vedeném Pavlem Drobilem (ODS). S Drobilovým příchodem se prý na ministerstvo vrátil rozum, dříve bylo podle Klause fundamentalistické. Klaus s Drobilem hovořil také o snižování byrokracie spojené s ministerstvem, jednání s průmyslem o opatřeních ke zlepšení životního prostředí či o Národním parku Šumava.

„S příchodem nového ministra a jeho týmu myslím, že se rozum na toto ministerstvo navrátil,“ řekl Klaus. Zdůraznil, že je příznivcem rozumné ochrany životního prostředí. Odlišnou věcí je podle něj ale boj s klimatem, proti kterému se zásadně staví. „Nebojujme s větrnými mlýny, nebojujme s přírodou a nebojujme s klimatem,“ řekl prezident.

Návštěva hlavy státu na ministerstvu je ojedinělou záležitostí, k tomu si Klaus vybral resort, k jehož práci měl v minulosti velké výhrady. Ostré střety měl především s někdejším ministrem a šéfem zelených Martinem Bursíkem. „Něco signalizuje to, že jsem tady čtrnáct let nebyl, a něco signalizuje to, že jsem právě dnes zde, tady. To je, myslím, hlavní věc,“ prohlásil dnes Klaus.

Řešila se i klimatická konference v Mexiku

Klaus jednal s Drobilem i o pozici k blížící se klimatické konferenci v Mexiku. Drobil potvrdil, že ČR nebude prosazovat navýšení evropského závazku snižování emisí oxidu uhličitého, naopak chce, aby byly analyzovány dopady boje proti klimatickým změnám na hospodářství. „Česká republika bude prosazovat to, aby byly naplněny podmínky, které si sama Evropská unie dala, tedy aby byla schválena analýza dopadu na jednotlivé členské státy a aby se k tomu připojili i další velcí hráči, jako jsou USA, jako je Čína,“ uvedl Drobil.

Prezident pozval po volbách Drobila jako prvního ministra na Hrad. Shodli se na tom, že je třeba změnit směřování úřadu. „Chci ten úřad transformovat v normální, standardní, ústřední orgán státní správy. Je to ministerstvo pro život, ministerstvo, ve kterém ale nesmíme zapomínat na člověka,“ řekl tehdy Drobil. Dnes prý Klausovi představil první výsledky své práce.

Prezident novinářům řekl, že se chystá pokračovat v audiencích dalších ministrů na Hradě a chce je také navštěvovat v jejich úřadech. Drobilovo ministerstvo je ale podle něj úřadem, který dříve napáchal největší škody. Klaus při návštěvě dostal rododendron pro svou manželku Livii a velký Atlas krajiny ČR, který nechalo ministerstvo vytisknout za exministra Ladislava Mika. Obří kniha byla podle Drobila rozmařilostí za miliony korun, kterou by nynější šéf nedovolil realizovat. Klaus nicméně dar přijal s povděkem, uvedl, že je milovníkem atlasů a kdysi chtěl studovat geografii.

Drobil provedl na ministerstvu personální změny, vyměnil téměř všechny náměstky i vedoucí příspěvkových organizací. Z úřadu museli odejít hlavně zaměstnanci spojení se Stranou zelených či nevládními organizacemi. Ministr chce nicméně zachovat i dialog s nevládní sférou - dnes se měl setkat se zástupci nevládních ekologických organizací, nakonec se s nimi setkali pouze jeho náměstci. „Potvrdili, že MŽP chce úzce spolupracovat s nevládními organizacemi, a anoncovali, že úřad přijde s novým zákonem na ochranu ovzduší a novou metodikou výpočtu poplatku za vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu,“ uvedl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Měsíc plánovaného setkání se podle něj Drobil nemohl zúčastnit kvůli schůzi Poslanecké sněmovny.

Ministerstvo životního prostředí
Zdroj: ČT24