Fakulta ČVUT použije státní maturity namísto přijímacích zkoušek

Praha - Fakulta informačních technologií pražského ČVUT nahradí přijímací zkoušky výsledky státních maturit. Jedná se o první vysokou školu, která se k tomuto kroku rozhodla. Do bakalářského programu fakulty tak budou přijati pouze uchazeči, kteří si zvolili tu těžší variantu maturity a v matematické sekci uspěli na více než 70 procent. Další podrobnosti ohledně přijímacího řízení hodlá fakulta zveřejnit v průběhu prosince. Letošní budoucí maturanti mají už jen týden na to, aby si závazně zvolili veškeré maturitní předměty i jejich obtížnost.

Perspektiva, že státní maturity jednou vynahradí veškerá přijímací řízení na vysokých školách, byla jedním z argumentů ministerstva školství pro zahájení celého programu. Jednotlivé vysoké školy nicméně chtějí zatím počkat nejméně rok, s jakým výsledkem maturity skončí, a poté se rozhodnout o jejich použitelnosti jako ekvivalentu přijímacích zkoušek.

„Fakulta informačních technologií ČVUT má zájem o ty nejlepší studenty, a proto bude garantovat přijetí uchazečům, kteří si dobrovolně zvolí náročnější verzi státní maturity z matematiky a dosáhnou z ní požadovaného výsledku,“ uvedl studijní poradce fakulty Martin Půlpitel.

Jednotlivé technické obory mají ovšem dlouhodobý problém s nezájmem uchazečů o toto studium. Nabízí se tedy otázka, zda podmínky pro přijímací řízení na Fakultu informatiky ČVUT dokáží přesvědčit uchazeče, aby zvolili pro svou maturitu těžší verzi z matematiky. Po říjnové maturitní generálce se právě matematika stala diskutovaným tématem, protože jí neprošlo až 48 procent studentů.