Ombudsman: K černým stavbám Oulického jsou úřady „velmi benevolentní“

Ústí nad Labem - Kancelář ombudsmana znovu kritizuje ústecký magistrát za postup v případě černých staveb vlivného podnikatele Patrika Oulického v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Radnice už kauzu černých staveb řeší rok a čtvrt, přesto podnikatele nijak nepotrestala. Naopak si od něj vyžádala dokumenty potřebné pro dodatečné povolení staveb. Sám Oulický se k černým stavbám nevyjadřuje, na žádost o rozhovor nereagoval.

Ačkoli masivní opěrné zdi, příjezdová cesta nebo bazén byly postavené načerno, stojí v Moravanech na Ústecku už dva roky. Patrik Oulický za stavby zatím nedostal ani pokutu. Teď bojuje o to, aby mu je úřady dodatečně zlegalizovaly. Ústecký magistrát si od něj vyžádal veškeré dokumenty. Podle ombudsmana ale řízení zbytečně natahuje. „Jsou to černé stavby, ale zdá se, že úřady svoji povinnost zajistit nápravu, případně z toho vyvodit sankce, nemají vůli naplnit,“ uvedla pro ČT24 zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Úřad ombudsmana:

„Zdá se, že úřady svoji povinnost zajistit nápravu, případně z toho vyvodit sankce, nemají vůli naplnit.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„Pan Oulický je má dodat do konce listopadu a na základě jejich vypovídací hodnoty stavební úřad stanoví další postup,“ potvrdil nejbližší kroky ústeckého magistrátu jeho mluvčí Milan Knotek. Jenže Oulický bude mít s legalizací problém. Část staveb totiž prochází nezastavitelným územím a zastupitelé jeho žádost o změnu územního plánu už dvakrát zamítli. V každém případě může řízení skončit buď odstraněním stavby, nebo jejím dodatečným povolením. Pokud by zásadně nebyl změněn územní plán, nebyla by však legalizace podle Seitlové možná.

Podle veřejného ochránce práv postupují úřady v kauze podnikatele Oulického příliš benevolentně a o jejich odstranění už měly rozhodnout dávno. Přitom trmický úřad, který černé stavby původně řešil, měl jasno - odstranit. Rozhodnout ale nestačil, protože spis mu na žádost Oulického odebral krajský úřad. Ombudsman proto vyzval nadřízený úřad magistrátu, tedy kraj, aby zasáhnul, ale marně. „Krajský úřad má možnost vstoupit do řízení pouze v případě, že by stavební úřad nekonal,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Zdeněk Rytíř s tím, že to se podle něj neděje. Ombudsman proto zvažuje, že o pomoc požádá ministerstvo pro místní rozvoj.

Patrik Oulický
Zdroj: ČT24