Povinné a plošné očkování proti TBC skončilo

Praha - V Česku skončilo s příchodem měsíce listopadu po sedmapadesáti letech plošné a povinné očkování proti tuberkulóze. Podle vakcinologů totiž výskyt kdysi obávané nemoci ustoupil natolik, že očkování proti ní nemá význam. Proti TBC, tedy bakteriálnímu infekčnímu onemocnění plic, se v Česku povinně očkovaly děti už brzy po narození.

„Frekvence nežádoucích reakcí a ne úplně stoprocentní účinnost vakcíny nás v podstatě dovedla ke zrušení očkování. Takový krok je zcela v souladu s přístupem třeba Světové zdravotnické organizace nebo Evropské unie,“ řekl pro ČT předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Tuberkulózou v republice ročně onemocní zhruba osm set lidí a plošná vakcinace je tedy podle odborníků zbytečná.

Lékař Centra očkování a cestovní medicíny Jiří Beran:

„Myslím, že tento krok by měl být doplněn dalším krokem, a to sledováním výskytu TBC u osob, které přijíždějí do České republiky z oblastí, kde je výskyt choroby vyšší než u nás.“

Úplný konec pro očkování ale zrušení povinnosti neznamená. Podle Prymulových slov se na novorozeneckých odděleních bude s rodiči vyplňovat dotazník, na základě kterého se vytipuje, zda dítě patří do rizikové skupiny. „Následně by dítě bylo případně očkováno,“ dodal vakcinolog. Stejně tak v případě, že rodiče budou na očkování narozeného dítěte trvat, mohou ho po zaplacení dostat.

S ukončením plošné vakcinace proti TBC se na druhé straně lékařům otevírá možnost dřívějšího očkování dětí proti dalším rizikovým chorobám. Dětský infekcionista Pavel Kosina upozorňuje především na černý kašel, který má podle něj rostoucí tendenci a představuje určitou hrozbu i pro kojence v České republice.

Vydáno pod