ČSSD má v úmyslu stěžovat si u ÚS na vládní předlohy

Praha - Sociální demokraté si budou u Ústavního soudu (ÚS) stěžovat na dva ze čtyř úsporných zákonů, které vláda předložila poslancům a sněmovna je v úterý odhlasovala. Napadené předlohy se týkají státní podpory stavebního spoření u již uzavřených smluv a sociálních škrtů. Serveru iDnes.cz to dnes řekl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD si bude na obě předlohy stěžovat poté, co vyjdou ve Sbírce zákonů.

Tím, že koalice zamítla parlamentní rozpravu, podle ČSSD vláda nepřípustně omezila opozici a zneužila režim legislativní nouze, tedy zrychleného přijímání zákonů, v jehož rámci sněmovna předlohy schválila. „Ústavní stížnost ale po konzultaci s právními experty podáme až ve chvíli, kdy zákony vyjdou ve Sbírce zákonů,“ řekl pro iDnes.cz Sobotka. Server připomíná, že ještě v úterý sociální demokraté tvrdili, že zákony pošlou k ÚS vzápětí poté, co je schválí sněmovna, ale ještě předtím, než je projedná Senát.

Předmětem ústavní stížnosti na zákon, který má omezit státní podporu stavebního spoření u již uzavřených smluv, bude podle Sobotky to, že vládní návrh zasahuje do platných smluv a že příští rok bude na polovinu krácena podpora vyplácená již za letošní rok. U dříve uzavřených smluv klesne státní příspěvek ze 4 500 na 2 250 korun, u novějších ze 3 000 na 1 500 korun.

ČSSD napadne u soudu i to, že koalice neumožnila debatu o sociálních škrtech, tedy o omezení porodného, sociálního příspěvku či o snížení příspěvku v bezmocnosti v prvním stupni z 2000 na 800 korun měsíčně. „Nepřiměřeně byla omezena práva opozice,“ řekl iDnes.cz Sobotka.

Koalice v úterý prosadila v dolní komoře celkem čtyři úsporné zákony, se kterými vláda počítá v rozpočtu na příští rok. Sněmovna je na žádost vlády projednala ve zrychleném režimu legislativní nouze. Proti tomu ostře protestovaly opoziční ČSSD a KSČM. Odbory chystají kvůli schváleným změnám v platech státních zaměstnanců stávku.

Poslanci ČSSD na schůzi sněmovny, na které se projednávají vládní návrhy úspor.
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK