Šéf pražské TOP 09 Laudát: Za našimi lidmi si stojíme

Praha - Dnes večer by měla pražská ODS říci, zda vstoupí do koalice s TOP 09, nicméně regionální rada a zastupitelé budou jednat také o nabídce ČSSD. František Laudát, bývalý člen ODS a dnes předseda pražské organizace TOP 09, v dnešním Interview na ČT24 představil své záměry ze zákulisních povolebních jednání o možnostech koaličních smluv jak s ODS, tak s ČSSD.

„Voliči rozdali karty tak, že existuje jakýsi triangl tří stran, v němž každá z každou může vytvořit koalici, a z toho je problém. Chyběly nám dva nebo tři mandáty, aby situace byla razantně jiná,“ přiblížil povolební poměry Laudát. TOP 09 od minulého úterý vede jednání pouze s ODS a čeká s nabídkami sociální demokracie, přestože má pro ni také připraven návrh smlouvy. Na druhou stranu Laudát nepředpokládá, že dnes či zítra dostane TOP 09 nabídku od ODS ke spolupráci.

Soud podle Laudáta platnost voleb nezpochybní

Interview s Františkem Laudátem (zdroj: ČT24)

Podle všeho nyní všechny tři strany čekají na verdikt soudu, který se zabývá tím, zda volby v Praze proběhly podle stanovených pravidel. Laudát se domnívá, že politické strany by ale měly vycházet z toho, že volby byly legitimní. „Nejistota, kdo bude vládnout Pražanům, není dobrá… Není na co čekat. Je dobré jednat o koalicích, v tuto chvíli tlačíme na co nejrychlejší postup. Budeme akceptovat rozhodnutí soudu. Pořád ale věřím, že soud volby nezruší. A není ani důvod dávat příliš mnoho prostoru lobbistům.“

Otázky také pramení z problému nových a neznámých tváří na kandidátce TOP 09. „Kandidátku jsme sestavili s nejlepším svědomím a za těmito lidmi si stojíme,“ řekl Laudát. Zároveň ale podle něj není jisté, kteří z nich vydrží tlak okolí a nepodlehnou nejrůznějším nabídkám.

Voliči chtěli změnu

Pokud zkrachují jednání s ODS, připadá Laudátovi logické začít jednat s ČSSD. Jestli by lidé v ODS chtěli zkusit změny, nebudou se podle Laudáta bát TOP 09. „Naprosto rovnoměrně jsme řekli jak ČSSD, tak ODS, že u našeho rozhodnutí bude záviset na tom, do jaké míry bude reflektován názor voličů. A ti jednoznačně chtěli změnu,“ uvedl Laudát. Pozici TOP 09 by mohla ohrozit pouze koalice ČSSD a ODS. Dnes dává Laudát čtyřicetiprocentní šanci na spolupráci TOP 09 s ODS. Ne všichni jsou totiž podle něj stoupenci velké koalice a také oba lídři obou největších stran by preferovali jiné řešení.