Stwora holocaust nezpochybňoval, rozhodl soud

Praha - Soud dnes opět osvobodil Čechokanaďana Vladimíra Stworu, který na svůj web umístil český překlad článku údajně zpochybňujícího holocaust. Obžaloba Stworu viní z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, muž obvinění odmítá. Okresní soud pro Prahu-západ jej obžaloby zprostil již loni, nadřízený soud však poté verdikt zrušil. Dnešní rozhodnutí je nepravomocné. Stwora se práva na odvolání vzdal, státní zástupce Petr Bláha se však proti verdiktu na místě odvolal. Kauza tak opět poputuje ke Krajskému soudu v Praze.

Prvoinstanční soud Stworovi původně uložil trestním příkazem desetiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let, muž však proti tomuto rozhodnutí podal odpor, a ve věci se tak muselo konat hlavní líčení. V něm pak soud rozhodl odlišně a loni v prosinci muže obžaloby zprostil. Nadřízený Krajský soud v Praze však verdikt v neveřejném jednání zrušil a kauzu vrátil k novému projednání.

Soud dnes musel celý proces zopakovat, protože původní soudce Pavel Vosmanský mezitím odešel k jinému soudu. Nová soudkyně Lenka Mrázková však dospěla ke stejnému závěru jako loni Vosmanský. A to i přes to, že je rozsudek v rozporu s právním názorem Krajského soudu v Praze. Z důkazů totiž podle Mrázkové vyplývá, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu, z něhož žalobce Stworu viní. Při stručném odůvodnění soudkyně poukázala na dřívější rozhodnutí Nejvyššího soudu. Aby bylo mužovo jednání trestné, muselo by například vyzdvihovat pozitivní rysy nějakého hnutí. To se však podle soudkyně nestalo. Stejně tak se podle Mrázkové neprokázalo, že by Stwora článek publikoval s úmyslem popírat nebo zpochybňovat holokaust.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Státní zástupce s tím ovšem nesouhlasil a novinářům řekl, že všechny znaky skutkové podstaty trestného činu podle něho naplněny byly. „Vzhledem k tomu, že jsem podal proti osvobozujícímu rozsudku, kterým byl obžalovaný zproštěn obžaloby, odvolání, …, tak na názoru obžaloby stále trváme,“ vysvětloval své odvolání Bláha. Soudu předtím navrhl, aby muži uložil podmíněný trest.

V případu jde o český překlad článku pod názvem "Holocaust a jeho čtyřmilionová varianta„, u něhož byl jako autor uveden “D. Cassidy". Stwora text podle spisu umístil na své internetové stránky v červenci 2007. Článek podle obžaloby zpochybňuje nacistickou genocidu Židů za druhé světové války z hlediska počtu obětí i v otázce existence táborů smrti a plynových komor.

Zpochybnění, nebo polemika?

Text obsahuje například tvrzení: „Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že byl v jakémkoliv táboře smrti používán jedovatý plyn, plynové komory nebo plynové pece“. Stwora podle obžaloby text publikoval v úmyslu polemizovat o „podstatě a rozsahu nacistického genocidia proti Židům za druhé světové války“. Nicméně je fakt, že na stejném webu publikují své názory i lidé ze zrušené Dělnické strany.

Muž již dříve obvinění odmítl. „Vím, že jsem nevinný. Považuji celou kauzu za politické divadlo,“ uvedl loni v prosinci Stwora s tím, že jde podle něho i o pokus o umlčení jeho webu Zvědavec. Tento web prý přináší alternativní pohled na různé problematiky, nevyhýbá se kontroverzním tématům a neřídí se „diktátem politické korektnosti“," uvedl Stwora.

Ten také upozornil, že není autorem článku, ani jej nepřekládal. Text prý publikoval v Kanadě a web serveru se nachází v USA. Dodal, že v těchto zemích nejde o trestný čin. „Cílem bylo upozornit na různé počty obětí holocaustu uváděné v oficiálních zdrojích a vzbudit o tom diskusi,“ řekl tehdy. Popřel, že by měl antisemitské názory. Soud jej pak osvobodil s tím, že se neprokázal mužův úmysl zpochybňovat holocaust.

Vydáno pod