Nemocných virem HIV přibývá, jen v září 12 lidí

Praha – Organizace zabývající se prevencí a osvětou proti onemocnění virem HIV považují výrazná finanční omezení ze strany státu za narušení preventivní činnosti v této oblasti. Podle slov Ivo Procházky z České společnosti AIDS pomoc, která poskytuje anonymní bezplatné testování, klesají finance za posledních deset let o desítky milionů korun, přitom přírůstek nakažených je v poslední době rok od roku vyšší. Jen v září přibylo v ČR dalších 12 nových případů HIV infekce, celkem je tak nyní registrovaných 1482 HIV pozitivních lidí. Dnes byl v Praze zahájen měsíční kulturní benefiční projekt Art for Life 2010, jehož výtěžek půjde právě na preventivní aktivity v boji proti AIDS.

Miroslav Hlavatý, ředitel pražského Domu světla pro pomoc lidem nemocným chorobou AIDS, dnes zopakoval, že provoz Domu světla a České společnosti AIDS pomoc, je velmi ohrožen. Z přislíbené letošní státní dotace 2,7 milionu korun dům obdržel jen zhruba polovinu, omezuje proto své aktivity. „Situace je kritická, z potápějící se lodi nám kouká už jen komín,“ prohlásil Hlavatý. Podle něj nejspíš končí například debaty s HIV pozitivním člověkem na školách a další preventivní programy včetně osvěty. Je totiž důležité, aby mládež věděla, že vir se přenáší například nechráněným pohlavním stykem, proto je žádoucí používání kondomů. Další možností přenosu je třeba sdílení injekčních stříkaček.

Miroslav Hlavatý:

„V roce 1996, kdy měla republika asi 300 pozitivních lidí od roku 1985, bylo na prevenci věnováno asi 60 milionů… A máme rok 2010, kdy máme 1482 v současnosti pozitivních lidí - a jsme na 3,4 milionech korun.“

Prevence je podle Hlavatého jedinou cestou, jak zlomit strmý nárůst počtu infikovaných HIV. Přispět k tomu má třetí ročník Art for Life 2010. Začíná dnes křtem kalendáře a pokračuje aukční výstavou, prodejními výstavami, koncertem klasické hudby, večírky, aukcí uměleckých předmětů či zakoupením speciálního menu. O akcích a místech, kde se konají, je možné bližší informace nalézt na webových stránkách projektu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ve Studiu ČT24 prohlásil, že v době, kdy je rozpočet rezortu krácen o desítky procent, může ministerstvo přispět pouze na programy anonymního testování, a to navíc v omezené míře. „Vzhledem k ekonomické situaci ani nepředpokládáme, že by v této oblasti došlo v příštím roce k výraznějšímu nárůstu financí. Pro příští rok bude totiž rozpočet ministerstva krácen o 23 procent oproti roku letošnímu,“ prohlásil Sršeň.