Karlova univerzita má zájem o vilu Miladu, opravu brzdí byrokracie

Praha - Chátrající prvorepubliková vila Milada v Praze 8 dál čeká na nového majitele i životně důležitou opravu. Rozhodnutí o její budoucnosti si mezi sebou už od února přehazují tři ministerstva. A to i přesto, že o dům i přilehlé pozemky se dlouhodobě hlásí jediný zájemce, kterým je Karlova univerzita. Vila Milada se proslavila až jako bydliště squatterů. Ti ji museli opustit loni v červnu, na místě zasahovaly desítky policistů a vyjednavačů.

Majetkové spory o vilu trvají už dvaadvacet let. Vedl se o ni vleklý soudní spor. Byla dokonce na několik let vymazána z katastru a měla být zbourána. Od té doby se na první pohled nic nezměnilo - Milada dál chátrá. A to i přesto, že o ni i další pozemky už v únoru projevila zájem Univerzita Karlova. Převod z majetku Ústavu pro informace ve vzdělávání brzdí byrokracie. „Máme informace, že se k tomu zřejmě bude muset ještě vyjadřovat ministerstvo životního prostředí, ale snaha je, aby to bylo v co nejkratším možném čase,“ řekl mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.

Milada je totiž v chráněné památkové rezervaci. Jenže to není jediný zádrhel. Dalším je také to, že univerzita musí prokázat, že plánuje využití pozemků v souladu s veřejným zájmem. „Bohužel asi ještě pár měsíců se tím zabývat budeme, protože je to složitější případ,“ podotkl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí. Z vily a přilehlých pozemků chce univerzita udělat malý kampus, měly by tady být studovny a třeba i knihovna. „Univerzita se dlouhodobě potýká s nedostatkem kapacit a v této oblasti se vyskytují jiné naše objekty,“ řekl Václav Hájek, mluvčí UK.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Případná rekonstrukce Milady i přilehlých pozemků s vilou Miluška bude otázkou desítek milionů korun. Univerzita bude muset, v případě, že tříhektarovou plochu dostane, vybudovat například i příjezdové cesty a chodníky.

Nápis na vile Miladě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod