Oslavy vzniku Československa - tradiční kladení věnců i politické mítinky

Praha - Česko si dnes připomíná vznik samostatného československého státu, ke kterému došlo před 92 lety. I letos se při této příležitosti konala řada pietních akcí po celé zemi. Politické špičky a vedení armády zahájily ráno oslavy na tradičním místě - u Národního památníku v Praze na Vítkově. Poté se slavnostní shromáždění přesunulo do Pantheonu Národního muzea. Vrcholem bude večerní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, které můžete sledovat živě od 20:00 na ČT1 i ČT24.

Ranní pietní akce na Vítkově se zúčastnil prezident Václav Klaus, předsedové obou komor Parlamentu Miroslava Němcová (ODS) a Přemysl Sobotka (ODS), dále ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Premiéra Petra Nečase (ODS), který odcestoval na summit EU do Bruselu, zastoupil místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John (VV). Vedle dalších politiků na akci přišli i zástupci někdejších politických vězňů a váleční veteráni.

Výročí ve společném prohlášení připomněli také český premiér Petr Nečas a slovenská premiérka Iveta Radičová, kteří se dnes účastnili summitu EU v Bruselu. Přestože se původní československý stát rozdělil do dvou samostatných republik, čelí podle premiérů oba národy v současnosti stejným problémům, které mohou společně řešit.

Klaus by si přál, aby lidé brali 28. říjen vážně

Po vojenské přehlídce prezident vojáky pozdravil a spolu s ostatními politiky položil k památníku věnce. Minutou ticha pak přítomní uctili památku všech, kteří v bojích za samostatnost Československa zahynuli. Klaus na závěr pietního aktu předal Pamětní stuhu prezidenta republiky bojovému praporu posádkového velitelství Praha. „Já bych si strašně přál, abychom tento den, kdy se zrodila naše moderní státnost, brali skutečně vážně,“ prohlásil Klaus. „Je to nejdůležitější státní svátek a já jsem velmi rád, že se prezidentu republiky, ministerstvu obrany a armádě podařilo v posledních letech oslavy tak trochu oživit,“ dodal ministr obrany Vondra.

Sobotka: Pro mnoho občanů je státní svátek dnem volna bez hlubšího obsahu

V poledne se slavnostní shromáždění přesunulo do Pantheonu Národního muzea. Na úvod zde zazněla slovenská a pak i česká hymna. S projevem vystoupila například předsedkyně svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková a předsedové obou komor Parlamentu ČR. Připomněli nutnost zachování historické paměti národa a srovnali dvacet let první republiky s dobou, která uplynula od listopadu 1989. „Musíme ochraňovat historickou pravdu,“ zdůraznila Dvořáková a kritizovala televizní pořady, které podle ní znevažují státnost. „Naše politická scéna zůstala k těmto excesům klidná,“ posteskla si předsedkyně svazu. Bez národní hrdosti podle ní ztrácí každý národ svou identitu.

„Také naše společnost složitě hledá odpovědi na otázky, které ji rozdělují. Ani nám se nevyhnuly otřesy ekonomiky. Stejně tak veřejnost zneklidňuje, a to jistě právem, pohled na jednání zákonodárného sboru, na jednání politických představitelů,“ zaznělo mimo jiné v projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcové. S proslovem vystoupil dále také europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebo dosluhující pražský primátor Pavel Bém (ODS.) Přemysl Sobotka hovořil o tom, že pro mnoho občanů je státní svátek pouze dnem volna bez hlubšího obsahu.

Památník na Vítkově byl postaven ve 30. letech 20. století jako připomínka vzniku Československa a hrdinství československých legionářů z první světové války. Po rozsáhlých opravách byl znovu otevřen před loňskými oslavami vzniku samostatného Československa. Historický objekt zrekonstruovalo Národní muzeum za 321 milionů korun. Památník by měl sloužit jako muzeum českých a československých moderních dějin i jako místo slavnostních aktů. V prostorách památníku v minulosti například zasedal parlament, později sloužil jako mauzoleum komunistických předáků. Jejich ostatky byly po roce 1989 předány příbuzným nebo uloženy do hromadného hrobu na Olšanech.

Oslavy státního svátku završí vyznamenání osobností

Později prezident s manželkou položil věnec u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí. Při  tom ho sledovaly davy lidí, většinou turistů. Někteří využili příležitost a prezidentský pár si fotili. Pěvecký sbor tam také zazpíval oblíbenou Masarykovu píseň Ach synku, synku. Bronzová socha prvního československého prezidenta byla instalována na rohu Salmovského paláce proti hlavní bráně Pražského hradu v roce 2000, u příležitosti 150. výročí státníkova narození.

Odpoledne se uskutečnil vzpomínkový akt rovněz u Pomníku československých legionářů na náměstí Pod Emauzy v Praze 2. Za doprovodu vojenské hudby položili k památníku věnce náčelník generálního štábu Picek a představitelé Československé obce legionářské a Asociace vojáci společně. Vzpomínce přihlíželo několik desítek lidí. Výročí vzniku republiky uctili ale i řadoví občané. Například v Brně přišly k soše prezidenta Masaryka v centru města zhruba dvě stovky lidí, většinou starších.

Oslavy státního svátku již tradičně vyvrcholí slavnostním večerem ve Vladislavském sále Hradu, kde prezident vyznamená asi dvě desítky osobností.

Sešli se i příznivci DSSS nebo monarchisté

Výročí vzniku samostatného Československa v hlavním městě využili i příznivci a členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Asi hodinového shromáždění na náměstí Jiřího z Poděbrad se zúčastnilo několik desítek příznivců a členů strany včetně předsedy DSSS Tomáše Vandase. Policie akci monitorovala.

O dvě hodiny později zase na Jungmannově náměstí pořádala mítink Strana svobodných občanů (SSO). Setkání na podporu návratu pomníku maršála Radeckého na pražské Malostranské náměstí přesně po roce uspořádali příznivci Koruny české, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska. Monarchisté na setkání požadovali tradičně obnovu monarchie či společenské uznání vojákům, kteří za první světové války dodrželi přísahu Rakousku-Uhersku. Ke státnímu svátku Česku na svých webových stránkách poblahopřála americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, k výročí vzniku samostaného státu České republice blahopřál také americký prezident Barack Obama. Oba ČR ocenili za účast v misích NATO v Kosovu a Afghánistánu.