Vláda odvolala Renatu Veseckou, od ledna ji nahradí Zeman

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká skončí ve funkci k 31. prosinci. Dnes ji odvolala vláda na návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), kabinet prý hlasoval jednomyslně. Veseckou ve funkci vystřídá dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman, své angažmá v instituci EU ale ukončí až na přelomu roku. Sama nejvyšší státní zástupkyně prý rozhodnutí vlády bere na vědomí a respektuje ho. Vesecká je už po několik let spojována s řadou skandálů, např. okolo vyšetřování kauzy Čunek a s tím související justiční mafií.

Podle premiéra Nečase je Zeman kvalitní kandidát, který přispěje k tomu, aby polevilo napětí mezi částí státních zástupců. „Má odstup od vnitřní situace a případných vnitřních konfliktů ve statním zastupitelství a je to člověk s mezinárodním rozhledem,“ řekl premiér. Stejně jako Pospíšil zdůraznil, že vláda chce posílit postavení státního zastupitelství, a od Zemana si slibuje, že odstartuje jeho reformu.   

Podle Nečase bylo nejlepším řešením stanovit datum odchodu Vesecké, ale zároveň ji ve funkci ponechat do nástupu Zemana. „Představa, že bude několik týdnů nebo dva měsíce soustava státních zastupitelství bez hlavy, to je také špatný krok, vybírali jsme tu méně špatnou variantu,“ vysvětloval na brífinku Nečas.  

Renata Vesecká o svém odvolání:

„To rozhodnutí jsem se dozvěděla až z médií. Dlouhou dobu se spekulovalo o krocích vlády a ministra, takže to pro mě osobně není nikterak překvapivé. Vnímám to jako politické rozhodnutí, na které však vláda má jasné právo. Pro mě je důležité, že nezazněly konkrétní důvody ze strany vlády ani ministra spravedlnosti. Ani v minulosti nezazněly žádné konkrétní výtky, které by znamenaly negativní hodnocení mé práce.“

Opoziční ČSSD odvolání Vesecké uvítala, protože podle ní má neblahý vliv na vnímání české justice. „Na druhou stranu je patrné, že z odvolání paní Vesecké se stalo absurdní divadlo, které v průběhu uplynulých sta dní režírovali významní představitelé vlády,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. 

O dalším působení Vesecké se teprve rozhodne

Podle Pospíšila zůstává Vesecká podle zákona žalobkyní, o jejím dalším působení se ale ještě bude jednat. Důležitý prý bude i názor nového nejvyššího státního zástupce Zemana. Pospíšil už dříve uvedl, že by se Vesecká mohla vrátit do čela krajského zastupitelství v Hradci Králové, proti tomu se zvedla vlna odporu ze strany žalobců. Mluvčí nejvyšší státní zástupkyně uvedla, že bude Vesecká i nadále odpovědně plnit povinnosti vyplývající z funkce do doby, než přijde její nástupce, aby svůj úřad předala v pořádku.    

Hlavu Vesecké už před podzimními volbami žádaly Věci veřejné a rychlé rozhodnutí si přála i TOP 09. Předseda VV Radek John dnes na tiskové konferenci uvedl, že už se se Zemanem setkal a několik hodin s ním diskutoval. „Jeho myšlenky jsou podobné myšlenkám v koaliční smlouvě i myšlenkám, které před volbami prosazovaly Věci veřejné, takže ta podpora je výrazná,“ řekl. Pospíšil ocenil, že se vládě podařilo najít kandidáta, na němž se kabinet jednoznačně shodl.

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.