Chystá se registr pedofilů, bude viset na internetu

Praha - V Česku má vzniknout registr pedofilů odsouzených za zneužívání dětí. Soukromá společnost Centrální registr dlužníků (CERD) podnikatele Jiřího Jehličky chce databázi na internetu zveřejnit nejpozději 17. listopadu. Protože v Česku takový krok naráží na zákon o ochraně osobních dat, provozovatelé hodlají databázi umístit na zahraniční server vlastněný firmou přihlášenou v cizině. K nápadu je inspiroval případ zmizení devítileté Aničky Janatkové z Prahy.

„Dokud se nezmění legislativa, bude registr fungovat v zahraničí. U nás by za něj hrozila majiteli pokuta až 50 milionů korun,“ řekl deníku Právo Jiří Jehlička z CERD. Do registru mají být podle něj zařazováni pouze pravomocně odsouzení, zároveň ale připustil, že na stejné webové stránce by mohli být umístěni i lidé, kteří byli potrestaní pouze nepravomocně, nebo jsou z útoku na dítě zatím jen podezřelí.

„Nejdřív by se začalo s těmi pravomocně odsouzenými a pak by se přešlo případně i k obviněným. U podezřelých nebo nepravomocně odsouzených bychom se omezili pouze na informace, které jsou už veřejně známé z médií,“ uvedl Jehlička. U pravomocně odsouzeného by podle jeho představy mělo být v registru uvedeno jeho jméno, fotografie, adresa momentálního bydliště a případně i rozsudek.

Data mají být porovnávána s informacemi justice

Prvotní informace, které by měly posloužit jako základ pro vybudování databáze pedofilů, budou podle Jehličky získány z otevřených zdrojů, například z dříve medializovaných soudních kauz. Jehlička ale předpokládá, že se registr bude rozšiřovat díky veřejnosti, například od účastníků soudních líčení.

V Česku takovou databázi nemá k dispozici ani policie. Podle té je chystaná verze nezákonná a riziko omylu je příliš vysoké. „Nelze vyloučit, že by se do této evidence mohli dostat i lidé, kteří jsou v podstatě nevinní a nebo jim jednoznačně nebyla prokázána vina,“ upozornila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Zařazení nevinného člověka by podle CERDu měli zabránit administrátoři, kteří by prý rozsudky kontrolovali na serveru justice.cz nebo telefonátem na soud.

Kritika od policie i ÚOOÚ

Nápad kritizuje i Úřad na ochranu osobních údajů. „Jednalo by se o jakousi černou listinu, která je pochopitelně u nás zakázána a je zakázána i v celé Evropě,“ řekl zástupce mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Jehlička se podle svých slov inspiroval ve Velké Británii, kde seznam eviduje dospělé i mladistvé, ale není přístupný veřejnosti, a Spojených státech. Ty si stejně jako další americké země vedou široce dostupný seznam sexuálních deviantů s veškerými údaji. Lidskoprávní organizace přitom kritizují fakt, že ve veřejně dostupném registru jsou vedle zločinců i pachatelé přestupků, jako je močení na veřejnosti, což je někde považováno za sexuální delikt.