Soud se špičkami neonacistů bude pokračovat v listopadu

Praha - Obvodní soud v Praze 1 dnes řešil případ osmi lidí, mezi kterými jsou podle policie špičky české krajně pravicové scény. Všichni jsou obviněni z podporování nebo propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Před soudem stanul bývalý předseda pražské Dělnické strany Patrik Vondrák, jeho bývalý spolustraník Milan Hroch nebo Michaela Dupová, která je podle odborníků spjatá s ženskou odnoží zakázaného Národního odporu. Obžalován je i Filip Vávra, Richard Lang, Martin Václavek, Daniel Zavadil a Petr Fryč. Dupová i Vondrák, kteří už jsou rok ve vazbě, dnes odmítli vypovídat. Jejich žádost o propuštění z vazby soud zamítl. Všichni obžalovaní shodně tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili. Soud bude pokračovat 1. listopadu. Všem hrozí až osm let vězení.

Extremisté byli zatčeni při akcích Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu loni v říjnu a letos v lednu. Zodpovídají se třeba z vylepování samolepek neonacistického Národního odporu, ke kterému mělo dojít předloni v prosinci těsně před manifestací občanského sdružení Antifa v centru Prahy. Obžaloba je viní z provozování neonacistického webu odpor.org nebo z pořádání koncertů, na kterých zaznívaly antisemitské a protiromské texty. Při domovních prohlídkách u obžalovaných policisté našli desítky tiskovin s nacistickou tematikou, propagační materiály, ale také třeba Turnerovy deníky, které popisují taktiky teroristických útoků. Některé z osob byly i součástí argumentace, která byla použita při procesu s Dělnickou stranou.

„Paní obžalovaná tady podala ústní slib, nicméně na těle má vytetovaný jiný slib a já nemám důvěru, že by pro ní byl přednostnější ten slib, co pronesla pouze ústně.“

Obžaloba klade za vinu obviněným také pořádání a organizování pochodu 6. června 2009 v Jihlavě. Akce byla nahlášena jako vzpomínkový pochod k uctění obětí druhé světové války. Podle spisu bylo nicméně hlavní náplní pochodu uctění památky padlých obětí wehrmachtu a SS. Lang dnes sice popřel, že by akce měla uctít pouze německé oběti, nicméně přiznal, že zajistil smuteční věnce. Další obvinění se týká vylepování nálepek neonacistického Národního odporu v době konání voleb do Evropského parlamentu. Všichni obžalovaní vesměs vinu odmítají.

Ve vazební cele je pouze Michaela Dupová a Patrik Vondrák, oba bývalí členové Dělnické strany. Vondrák je navíc podle obžaloby i členem zakázaného Národního odporu a redaktorem zakázaných webových stránek odpor.org. V minulosti organizoval i pochod na výročí křišťálové noci. Ani jednomu se nepodařilo přesvědčit soudce, že by po propuštění nepáchali nic trestného. Vondrákův obhájce tvrdí, že pokud by mělo být trestným činem lepení samolepek na kandelábry, bylo by to absurdní.

Dupová stojí podle obžaloby za pořádáním koncertů takzvané white power music i za stránkami ženské neonacistické organizace Resistance Women Unity. Na webových stránkách její organizace vychvaluje třeba manželku pohlavára SS a říšskou vůdkyni žen Gertrudu Scholzovou, která často navštěvovala koncentrační tábory. Mezi obžalovanými je i Filip Vávra, který je údajně jedním z mozků neonacistického Národního odporu a stránek odpor.org. Ke svým obviněním se odmítá vyjadřovat. Podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové obžalovaní fungovali jako členové organizované skupiny a hrozí jim tak tříletý až osmiletý trest.

Stání provázela přísná bezpečnostní opatření, ale také velké emoce. Obžalované přišlo podpořit mnoho soukmenovců v čele s předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem. Proces bude u obvodního soudu pro Prahu 1 pokračovat 1. listopadu. Michaela Dupová a Patrik Vondrák dál zůstávají ve vazbě.

Michaela Dupová stojí podle obžaloby za pořádáním koncertů takzvané white power music i za stránkami ženské neonacistické organizace Resistance Women Unity.
Zdroj: ČT24