Kupčení s hlasy proběhlo v řadě českých obcí

Praha – Lidé i politická sdružení chystají k soudu několik žalob kvůli kupčení s hlasy voličů. V Krupce na Teplicku například sváželo auto sociálně slabé přímo do volebních místností. Za vhození předem vyplněného lístku měli lidé dostat až 300 korun. Aspoň jedno trestní oznámení kvůli volbám navíc padlo ve všech sedmi okresech Ústeckého kraje. Ve vesničce Bohy na severu Plzeňska se zase účelově před volbami přihlásilo k trvalému pobytu devět lidí. Počet obyvatel se měnil i v šumavské Horské Kvildě. Podle odborníků na volební právo ale nakupování hlasů, jakkoli neetické, zřejmě žádný český zákon neporušuje. V případě, že soud rozhodne o neplatnosti voleb, ministr vnitra musí do 30 dnů vypsat nové.

V Krupce podá stížnost kvůli manipulaci voleb několik politických sdružení. Místní sociálně slabé vyzýval volební leták už několik dní předem. K urnám je z domluveného parkoviště vozilo několik aut, za vhození předem vyplněného lístku dostávali 200 až 300 korun. Sdružení odhadují, že mohlo jít o stovky voličů. V okrscích pak drtivě zvítězila Česká strana národně sociální se sdružením Šance pro město v čele s místostarostou Zdeňkem Matoušem. Ten už dřív jakékoli kupčení odmítl. Policie o víkendu tvrdila, že v Krupce bylo vše v pořádku, nyní ale případ opět otevřela.

Vladimír Balaš, právník z Ústavu státu a práva, AV ČR

„Existuje určitě ustanovení v trestním zákoníku, paragraf, tuším, 351, který mluví o maření voleb, ale asi otázka je, jaký možný výklad, je to podle mého soudu minimálně na hranici.“

Bezmoc zažívají i obyvatelé malé vesničky Bohy na severu Plzeňska. Obecní volby vyhrál Antonín Levý, který už je starostou 12 let. Dva dny před volbami ale do obce přihlásil k trvalému pobytu devět cizích lidí a stejně jako před čtyřmi roky, kdy se před volbami do obce přihlásilo deset lidí, zmanipuloval výsledek hlasování ve svůj prospěch. Jiné lidi, kteří se také chtěli stát obyvateli obce, ale starosta přihlásit odmítl.

Jeho odpůrci sice podali stížnost k soudu. Ten ale označil starostův postup za legální. Bohy přitom měly jednu z vůbec nejvyšších volebních účastí v republice. Z 90 voličů jich k urně přišlo 88. „O volbách tu rozhodlo devět cizích lidí, které si pan starosta nahlásil dva dny před volbami,“ řekla ČT obyvatelka obce.

O 14 voličů více mohlo rozhodnout o složení zastupitelstva také v Horské Kvildě. Trvalý pobyt si zde všichni zřídili minulý týden. Měli údajně podpořit kandidátku současného starosty, a tím podpořit některé kontroverzní plány jako třeba změnu vybraných luk na stavební parcely. To ale starosta popírá. Jeho sdružení volby vyhrálo a získalo tři mandáty. Dojednat rozhodovací většinu se jim ale pravděpodobně nepodaří. Pokud se spojí dvě opoziční kandidátky, budou mít nad obcí převahu. Starosta ale nevyloučil, že lidé z jeho kandidátky by pak složili mandáty. Volby by se pak v Horské Kvildě musely opakovat.

Údajnou manipulaci s hlasy voličů prověřují policisté i ve Vojkovicích na Karlovarsku. Podle místopředsedkyně volební komise Anny Kubánkové bylo při sčítaní hlasů ve prospěch starosty započítáno 69 nevyplněných hlasovacích lístků. Předsedkyně volební komise Miroslava Matoušková to odmítá, lístky podle ní byly řádně okřížkované. Zástupci strany, která se cítí poškozena, se navíc chtějí obrátit na krajský soud. Na podání stížnosti proti platnosti voleb nyní běží desetidenní lhůta.