Soud zrušil jmenování Kužela rozhodcem v kauze Diag Human

Brno - Nejvyšší soud (NS) dnes zrušil jmenování Petra Kužela rozhodcem v kauze Diag Human. Vyhověl tak firmě, která vede se státem miliardovou arbitráž. Případ bude nyní posuzovat Městský soud v Praze. Kužela jmenoval třetím rozhodcem v arbitráži Obvodní soud pro Prahu 6, Městský soud v Praze poté jmenování potvrdil.

Podle NS rozhodoval o případu věcně nepříslušný soud. „Vzhledem k tomu, že šlo o rozhodování ve věcech hospodářské soutěže, je věcně příslušný Městský soud v Praze jako soud prvního stupně,“ uvedl k rozsudku mluvčí soudu Petr Knötig. Obvodní soud pro Prahu 6 totiž jmenoval Kužela rozhodcem i přesto, že právo určit arbitra měli dva už dříve vybraní rozhodci. Při jmenování Kužela obvodní soud argumentoval tím, že se obě strany nedokázaly dohodnout. Firma Diag Human to ale popřela.

Iva Duchoňová, která firmu zastupuje, je s dnešním rozsudkem spokojená: „Rozhodnutí soudu ukázalo, že předchozí dva roky byly pouze průtahy řízení. Otázkou je, proč věcně nepříslušné soudy k návrhu státu jmenovaly a posléze potvrdily v pozici rozhodce pana Kužela.“ Podle ředitele právního odboru ministerstva zdravotnictví Davida Kotrise je aktuální rozhodnutí soudu pro stát nešťastné: „Znamená to fakticky, že se spor protáhne a nelze predikovat na jak dlouho.“ Otázka jmenování rozhodců je podle něj opět na začátku: „Momentálně máme jmenovaného pouze jednoho rozhodce, a to je docent Kindl.“ Dnešní rozsudek ale podle něj také znamená, že stát může nadále navrhovat Kužela.

Telefonát Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud se případem zabýval už podruhé. V červenci jej ale musel odročit. Důvodem byla námitka podjatosti proti předsedovi senátu Zdeňku Desovi, kterou podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Námitku následně projednával jiný senát, který ji označil za nedůvodnou. Dnes proto jednání začalo otázkou, zda některá ze stran hodlá vznést námitku podjatosti.

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Z obchodu ale sešlo. Firma předloni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česko peníze platit nechce, Diag Human naopak věří tomu, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly. Proto vzniká nový sbor rozhodců.

Stát prohrál arbitráž s firmou Diag Human
Zdroj: ČT24