Čtrnácté Forum 2000: Svět, ve kterém chceme žít

Praha - V kostele sv. Anny v centru Prahy začala mezinárodní konference Forum 2000. Čtrnáctý ročník třídenní debatní akce zahájil svým projevem bývalý prezident Václav Havel. Letošní debaty mají téma Svět, ve kterém chceme žít, o problémech současného světa budou účastníci konference hovořit zejména na pražském Žofíně. Jak řekl Havel v rozhovoru pro ČT, letošní ročník má být věnován osídlení, tedy architektuře, urbanismu a bydlení.

Při slavnostním zahájení konference Havel řekl, že pokud lidstvo nezmění svůj přístup k tomu, co ho obklopuje, a nebude pokornější, vřítí se civilizace do katastrofy. Lidstvo se podle něj může vzpamatovat jen tehdy, „pokud se utká se svojí krátkozrakostí, tupým přesvědčením o své vševědoucnosti a nabobtnalou pýchou“.

Havel doufá, že světové elity pochopí, co důležitého sděluje nynější ekonomická a finanční krize: Tu považuje za varování před nepřiměřeným sebevědomím a pýchou moderní civilizace. Podle Havla vzniká nový typ existenciálního úkazu: „bezbřehá konzumní kolektivita rodí nový typ samoty“. Bývalý český prezident míní, že současná globální a první ateistická civilizace ztratila vztah k nekonečnu a věčnosti. „Proto má u ní vždy převahu zisk krátkodobý nad ziskem dlouhodobým. Důležité je, zda se nějaká investice vrátí do deseti či patnácti let, méně důležité je, jak poznamená život našich potomků za sto let,“ podotkl.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Debaty se budou živě přenášet na webových stránkách

Do české metropole přijede například íránská právnička a bojovnice za lidská práva Šírín Ebadíová, která se již Fora 2000 v minulosti účastnila. Přijet má též nedávno propuštěný kubánský disident José Luis García Paneque, ohlášen je ministr Karel Schwarzenberg, eurokomisař Štefan Füle a řada dalších osobností z politických a vědeckých kruhů i jiných oblastí společenského života z celého světa.

Forum 2000 vzniklo mimo jiné z iniciativy Havla v době, když byl prezidentem. Jak uvedl zpravodaj ČT Pavel Vondra, debaty se budou přenášet živě na webových stránkách konference a jejich záznam zde bude k zhlédnutí i po jejím skončení.

Václav Havel
Zdroj: ČT24