Zima se podle Pretla nedá předvídat

Praha – Čeká nás letos skutečně perná zima, jak tvrdí italský vědec Gianluigi Zangari? Český klimatolog Jan Pretl, který byl hostem Studia 6, vidí situaci jinak. Podle něj se nedá intenzita letošní zimy jakkoliv předvídat. Přestože se hypotéza Zangariho opírá o Golfský proud, který vyměňuje vodu mezi třemi oceány, podle Pertla jeho síla zaniká ze zcela odlišného důvodu: „Golfský proud je v podstatě řeka teplé vody, která se táhne od Floridy napříč Atlantickým oceánem a končí u Norska. Během této doby se voda odpařuje, stává se slanější a začíná klesat do větších hloubek. Tím, že tají arktické ledovce, se voda v oceánech stává méně slanou a tak tato těžká slaná voda jde do větších hloubek, a Golfský proud tak zaniká.“

Podle Zangariho by právě zpomalení toku Golfského proudu mohlo v důsledku havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu přinést Evropě nejstudenější zimu za poslední tisíciletí. Klimatologové nicméně považují toto tvrzení za nepravděpodobné. Zpomalování Golfského proudu podle nich nastat může, nicméně vliv ropné skvrny na tento proces je diskutabilní. Zároveň dnes není možné s jistotou říci, zda letošní zima skutečně přinese extrémně chladné počasí. 

Jan Pretl se rovněž domnívá, že na působení celého procesu může mít havárie ropného tankeru pouze marginální dopad. Vzhledem k tomu, že proud má šířku pouze necelých sto metrů, zatímco Atlantický oceán má v úrovni Floridy v průměru sedm tisíc kilometrů, se vliv této havárie spíš přeceňuje. 

Rozhovor o změnách klimatu (zdroj: ČT24)

Problematika se zveličuje 

Klimatolog Michal Kowaleski z polského Institutu meteorologie a vodního hospodářství se k tvrzení italských vědců postavil následovně: „Diskuze o zániku Golfského proudu jsou přehnané. Stejně jako každý jiný přírodní jev má období větší a menší intenzity. Zánik Golfského proudu je velmi pesimistickou variantou.“

Podle Pretla se jednalo spíše o poplach, který mezi ostatními médii rozšířil včera server novinky.cz. Podobné zkreslující informace jsou poměrně časté. Škodí nejen klimatologii, ale i meteorologii, neboť předpovědi počasí na dobu delší než deset dní jsou podle Pretla spíše odhady s padesátiprocentní šancí na vyplnění. 

Institut nukleární fyziky v Římě, kde Zangari působí, se kromě jiného zabývá klimatickými změnami v globálním měřítku. Zangari původně sledoval dopad ropné katastrofy v Mexickém zálivu na biochemické podmínky v mořských vodách a na jejich eventuální dopad na oteplování planety. Při výzkumu používá i satelitní snímkování a na základě těchto výzkumů přišel Zangari k závěru, že ve Floridském proudu, jenž je teplou složkou proudu Golfského, došlo k závažným změnám. Teplá složka proudu se proto údajně rozpadá. A stalo se tak až po ropné katastrofě v Mexickém zálivu. Podle Zangariho se prý porušila rovnováha, která se vytvářela miliony let, a neobnovení Golfského proudu by přineslo nenapravitelné následky, především celkovou nestabilitu počasí a zvýšení četnosti nepředvídatelných jevů. Nicméně sám Zangari říká, že je extrémně těžké určit, jak se bude situace nadále vyvíjet.