Volby: Sdružení vyzývají politiky k dodržování protikorupčních opatření

Praha - Občanská sdružení chtějí přimět kandidáty do zastupitelstev, aby se zavázali, že po zvolení budou dodržovat určitá protikorupční opatření. Mezi nimi například veřejná výběrová řízení či hmotnou odpovědnost za škody způsobené radnici. Pomocí Facebooku vyzývají svých 95 000 sympatizantů, aby dokument s navrženými protikorupčními opatřeními, takzvanou semilskou výzvu, dali podepsat kandidátům na radnici ve svých obcích. Za projektem stojí společně občanské sdružení Vyměňte politiky.cz a tři další sdružení, která mají za cíl slušnější a přehlednější politiku.

„Vyzvali jsme naše sympatizanty na Facebooku, aby vyzvali kandidáty ve svých městech, aby to podepsali. Současně zašleme otevřený dopis všem politickým stranám, kde je požádáme, aby doporučily svým politikům výzvu podepsat,“ uvedl vedoucí iniciativy Vyměňte politiky.cz Jaroslav Kuchař. Doplnil, že pro voliče by pak mělo být určitým vodítkem, zda se ten či onen kandidát k dodržování protikorupčních opatření zavázal. „Lidem přestává být jedno, co se kolem nich děje. My se snažíme v podstatě jenom vyrobit nástroje, které aktivní lidé mohou používat a mohou tu politiku a politickou kulturu měnit,“ uvedl Marek Jehlička ze sdružení Změň politiku!.

Která sdružení spojila své síly:

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Výzva obsahuje pět bodů, které by měl každý zastupitel dodržovat. V první řadě by měla každá obec na internetu zveřejňovat podrobnosti o veřejných zakázkách a také pravidla pro zadávání těchto zakázek. V komisích, které budou výběrová řízení vyhodnocovat, by neměli sedět zastupitelé, ale zaměstnanci úřadu. Rozhodování úřadu by mělo být otevřené, zastupitelé by měli mít přístup na jednání rady. Tato jednání jsou v současnosti uzavřená. Aktivisté dále navrhují, aby za každé rozhodnutí nesly hmotnou odpovědnost konkrétní osoby.

Hnutí Vyměňte politiky.cz se spojilo se čtyřmi dalšími obdobnými sdruženími. Společně usilují o to, aby voliči volili odpovědně. Například hnutí Koho volit.eu na svém webu nabízí přehled hlasování současných pražských zastupitelů o konkrétních problémech či názorovou kalkulačku, která po zodpovězení několika otázek člověku poradí, která strana má nejblíže k jeho názorům.

Sdružení Naši politici o. s. zase na webu nabízí životopisy některých politiků a přehled kauz, které případně doprovázejí jejich kariéru. Úsilí těchto sdružení podpořil vlastní písní i zpěvák Tomáš Klus. Společně s několika dalšími známými osobnostmi natočil předvolební klip, ve kterém se herci snaží upozornit na to, že je důležité odpovědně volit i na komunální úrovni. Sdružení chce video šířit pomocí internetu a Facebooku.

Iniciativy, původně nadšenecké, se profesionalizují

Spolupráce neziskovek ukazuje na zajímavý trend: iniciativy, které vznikly z nadšení, se postupně profesionalizují. Sociolog Lukáš Linek je ale spíše skeptický. „Zájem o politiku je primárně dán náklonností k nějaké politické straně nebo ideologii, anebo zájmem o konkrétní určitý problém. Nemůžeme očekávat zájem o politiku založený primárně na tom: zajímejme se o politiku nebo “učiňme ji čistší," domnívá se Linek. V Česku v minulosti bylo mnoho podobných iniciativ, například Děkujeme, odejděte, žádná ale nevydržela. Změnit by to ale mohly podle odborníků sociální sítě a stále dostupnější internet, kde se příznivci čehokoli snadno nacházejí a sdružují.

Facebook
Zdroj: ČT24