Myslivci dostali za zabíjení chráněných živočichů podmínky

Kladno – Kladenský soud dnes udělil dvěma myslivcům podmínečné tresty 2,5 a 1,5 roku. Muži podle obžaloby kvůli obchodu zabíjeli chráněné živočichy. Soud jim navíc zakázal výkon myslivosti a zabavil lovecké zbraně i vycpané zvířecí exempláře. Myslivcům ze Slánska původně hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně i obhájci si ponechali lhůtu na odvolání. Případem se loni v prosinci zabývali i Reportéři ČT.

Šedesátiletého Tomáše Jelena a 54letého Josefa Macáka odhalili policisté náhodou, když vyšetřovali organizovanou krádež aut. Myslivci se u soudu hájili tím, že zvířata nezabíjeli, ale pouze sbírali uhynulé druhy. Tvrdili navíc, že nevěděli o tom, že k lovu potřebují speciální povolení. „Čtyřicet let to se mnou sbíral můj otec, já jsem je kupoval od preparátorů nebo jsem je nacházel nebo mi je nosili lidi. Lovil jsem to, co bylo lovitelný,“ řekl ČT Macák.

Obžalované nakonec usvědčily telefonní odposlechy. „Oni se o tom zabíjení chráněných živočichů baví velice vesele, mají z toho v podstatě legraci, baví se o tom, jakým způsobem je půjdou zabít, aby se potom daly co nejlépe vypreparovat,“ popsala státní zástupkyně Nina Brozová.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Policisté zabavili při domovních prohlídkách přes 110 exemplářů vycpaných zvířat, většinou šlo o vzácné a chráněné živočichy. „Byly tam spousta dravců, vydry, dřemlík tundrový, řada káňat, motáci, jestřábi, krahulci atd.,“ řekla ČT Lenka Tomášková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Brozová dodala, že na celém případu je nejhorší, že myslivci, kteří by se měli podílet na ochraně přírody, se sami chovali jako pytláci.