Ovládání počítače hlasem. Kurz pro lidi s postižením otevírá nové možnosti

Praha - Postiženým lidem v Česku se otevírá možnost naučit se hlasem ovládat počítač. Kurz v rámci projektu Duhový most je u nás svého druhu ojedinělý, dosud si handicapovaní mohli počítačovou aplikaci sice koupit, ale vzdělávací kurz pro ně neexistoval. Navíc od října budou mít lidi s postižením k dispozici obojí a zdarma. Pilotním testováním projdou do Vánoc první čtyři odvážlivci. Dovednost by jim měla pomoct najít lépe práci nebo snadněji fungovat v té stávající. Během dalších tří let budou dveře tréninkových místností otevřené všem lidem s postižením, kteří budou mít o bezplatný kurz zájem.

Podle člena vývojového týmu z Technické univerzity v Liberci Petra Červy simuluje program myvoice kliknutí na myš a klávesové zkratky. Proto by měl být jeho prostřednictvím ovladatelný každý program, který lze právě myší nebo klávesnicí ovládat.

Předsedkyně o.s. Polovina nebe Daniela Rázková:

„Tento kurz je první svého druhu v ČR, takže nemáme přesně představu, kolik toho snesou, kolik je toho naučíme a jak rychle.“

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

„Já jsem nad tím strávila tolik času, protože to pro mě byla obrovská motivace. Najednou jsem byla samostatná, a mohla jsem si dělat věci sama,“ řekla pro ČT lektorka kurzu Dita Horochovská, která patřila mezi první uživatele hlasem ovládaného počítače.

Program vyvinuli vědci na liberecké univerzitě před několika lety, teprve v současnosti se k němu ale může dostat širší okruh lidí s postižením. Kurz potrvá vždy celkem tři měsíce – první měsíc s lektorem, další dva pak bude samostudium.

Vydáno pod