Nové vakcíny proti sezónní chřipce už obsahují i virus H1N1

Praha – V České republice dnes začalo očkování proti sezónní chřipce. Oproti loňskému roku čeká pacienty změna, pro vakcínu už nemusí do lékárny, seženou ji přímo u lékaře v ordinaci. Nová vakcína navíc obsahuje i virus H1N1, 480 tisíc dávek proti prasečí chřipce, které zbyly z loňska, tak zůstane z velké části nevyužitých. Epidemie klasické chřipky přichází až na přelomu roku, po loňské zkušenosti s tou prasečí ale může vypuknout i dříve.

Virus prasečí chřipky stále dominuje nad tím klasickým, na očkování je tak nejvyšší čas. Vakcínu budou mít opět zdarma lidé nad 65 let, děti a dospělí, kteří patří mezi rizikové pacienty.

Proočkovanost lidí v České republice je ale oproti celé Evropské unii poloviční. Loni dosáhla dokonce 0,7 procenta, očekávalo se ale procent deset. Podle Národní referenční laboratoře přitom na komplikace spojené s chřipkou ročně zemře kolem 2 000 lidí.

Reportáž Přemysla Šrámka a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Michael Vít, hlavní hygienik ČR:

„Tady bohužel doznívají ty neověřené mediální zprávy, které říkaly, že vakcína proti pandemické chřipce je nebezpečná, že se vyskytly i nepříznivé účinky, i když to nebyla pravda.“

Část vakcín, které zbyly z loňského roku, dostanou očkovací centra pro lidi, kteří se chystají do zahraničí, zbytek zůstane ve státních rezervách pro případ, že by se vlna vrátila. „Podle mě je to méně pravděpodobné, takže spíš ta vakcína nebude využita,“ dodal předseda České vakcionologické společnosti Roman Prymula.

  • Očkování proti chřipce zdarma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198980.jpg
  • Michael Vít autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198977.jpg