NS potvrdil funkcionáři ČSSD Kuśovi pokutu za falešnou lustraci

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého vysokého funkcionáře ČSSD Mariana Kuśe, který se podle pravomocného rozsudku před krajskými volbami v roce 2004 prokazoval padělaným lustračním osvědčením. Za poškozování cizích práv dostal pokutu 100 000 korun. Kuś letos kandiduje jako nestraník za Nezávislé do Senátu v obvodu Frýdek-Místek. Podle Nejvyššího soudu bylo dovolání zjevně neopodstatněné, bližší podrobnosti ale nezveřejnil. Podle ostravských soudů Kuś svým jednáním poškodil ministerstvo vnitra a důvěru obyvatel v systém vydávání lustračních osvědčení. Kuś tvrdil, že se žádného porušení zákona nedopustil.

Celá kauza začala v roce 2004. Tehdy Kuś před krajskými volbami straně předložil negativní lustrační osvědčení, i když byl podle údajů ministerstva vnitra vědomým spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Policie Kuśe nejprve obvinila z padělání a pozměňování veřejné listiny, obvinění později zrušila, protože nešlo o ověřenou kopii.

Později zrušilo krajské státní zastupitelství i Kuśovo další stíhání, v němž čelil podezření z poškozování ČSSD. Nebylo možné přesně specifikovat, jak údajně Kuś stranu poškodil. Před soud se dostala až třetí žaloba. Podle ní Kuś poškodil ministerstvo. Prvostupňový ani odvolací soud nevyřešily otázku, kdo skutečně osvědčení padělal. Rozhodně existovaly dva rozdílné dokumenty. První je pozitivní a vydalo jej ministerstvo vnitra. Druhé osvědčení je negativní se stejným datem a jednacím číslem. Právě to Kuś podle rozsudku ukázal svým spolustraníkům.

Podle informací z médií je Kuś bývalý elitní komunistický rozvědčík, který se před rokem 1989 infiltroval do církevního prostředí v Československu a Polsku. Rozvědka počítala i s jeho vysláním do Vatikánu. Později byl Kuś místostarostou Českého Těšína a členem Ústředního výkonného výboru ČSSD.