První univerzitní školku v Praze má ČVUT

Praha - Česko má první univerzitní mateřskou školku. Dnes v 10:10 ji otevřelo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). Zázemí zde najde padesátka dětí vyučujících i studentů. Letos je školka zdarma. Peníze na rekonstrukci šly z prostředků ČVUT a Operačního programu Praha – Adaptabilita. Mateřská školka Lvíčata se nachází přímo v kampusu Masarykovy koleje ČVUT. Mateřinka nabídne nejen pět tříd s běžným předškolním programem, ale také například kurzy angličtiny. Pro děti jsou připravené kroužky angličtiny, učitelé se zaměří i na rozvoj rozumových schopností s hudebním i výtvarným zaměřením.

„V neposlední řadě můžeme děti seznamovat s technikou od útlého věku a děti ji tak budou brát jako přirozenou součást života. Věřím, že děti získají k technice pozitivní vztah,“ myslí si rektor Václav Havlíček.

Nápad univerzitní mateřské školky přišel v roce 2008 a průzkum v rámci ČVUT ukázal, že jde o velmi žádanou věc. Pro její zřízení se vyslovilo více než 98 procent dotázaných profesorů a skoro devadesát procent studentů. Do shánění peněz na projekt se zapojily i univerzitní pedagožky, když vloni nafotily kalendář, kde se dvanáct učitelek z různých fakult proměnilo v amazonky.

„Cílem mateřské školy ČVUT je umožnit našim zaměstnancům dřívější návrat z rodičovské dovolené a studentům dostudování i v případě založení rodiny v průběhu studia,“ vysvětluje rektor Havlíček. Firemní školky musí splňovat velmi přísné normy. V Česku je zatím provozuje třeba výrobce nemocničních lůžek Linet nebo Raiffeisenbank.

Kalendář učitelek amazonek
Zdroj: ČT24/ČVUT
Vydáno pod