Doprava zdarma pro poslance končí

Praha – Jedna z výhod, která zákonodárcům umožňuje cestovat ve veřejné hromadné dopravě zdarma, vezme s příchodem roku 2011 za své. Minulý týden se na tom dohodli předsedové poslaneckých klubů ODS, TOP 09, Věcí veřejných a KSČM. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Při jednání špiček poslaneckých klubů chyběli sociální demokraté, kteří prakticky ve stejnou dobu poslali do sněmovny vlastní návrh.

Poslanci se zavázali odstranit zdvojení náhrad, kromě privilegia jezdit zdarma totiž dostávají ještě paušální částku určenou na dopravu. Podle vládních stran je možné novinku přiřadit k již existujícímu vládnímu zdanění paušálních náhrad poslanců. Tím by zrušení cestování zdarma získalo v legislativním procesu před návrhem sociálních demokratů náskok, prošlo by totiž vládou.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Nemá cenu vyjadřovat podporu návrhům, které teprve visí ve vzduchu. My jsme návrh předložili jako první a je logické, aby ostatní strany náš návrh podpořily. Neumím si představit jinou situaci.“

„Nebo to lze podat jako poslanecký návrh. Techniku ještě zvolíme, ale najdeme ji tak, aby to platilo od 1. ledna,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle šéfky poslanců VV Kristýny Kočí není ale datum ještě jisté. „Na jednání nepadl žádný termín,“ uvedla. Návrh ČSSD vnímají koaliční strany jen jako snahu o zviditelnění.

Hospodářské noviny upozorňují, že s návrhem přišly strany jen několik dnů před senátními a komunálními volbami. Podobné iniciativy, stejně jako třeba snaha o zavedení přímé volby prezidenta nebo omezení poslanecké imunity, se před volbami objevují takřka periodicky. Zatím se je ale prosadit nepodařilo, píšou HN.

Analytik ČT Jindřich Šídlo:

"Časem se v Poslanecké sněmovně objevil takový zvláštní rys, že to (doprava zdarma) je vlastně v pořádku, protože my poslanci si to prostě zasloužíme. Šlo o jakousi mentalitu, která se tam přelívala z politické generace na generaci… Tyhle volby byly klíčové v tom, že se ve sněmovně objevila nadpoloviční většina nových ldií, kteří nepovažují za své přirozené právo jezdit zadarmo."