Agentura ABL údajně sledovala bývalou starostku ODS, hlásí se i další politici

Praha - Bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty (VV), údajně sledovala začátkem roku 2006 šéfku sekretariátu hlavní kanceláře ODS Martu Šorfovou. Cílem sledování bylo Šorfovou, v té době starostku Prahy 11, zdiskreditovat. Vyplývá to z dokumentů o sledování, které získala MF Dnes ze zdrojů z ABL. Šorfová o sledování nevěděla. Mezi politiky pražské ODS, kteří byli sledováni, byl navíc údajně i starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský. Společnost ABL prý sledovala i další lidi, kteří byli ve vedení radnice se Šorfovou. Jde o bývalé radní Prahy 11 Ivana Škodu (dříve ČSSD, nyní TOP 09) a Jana Vašíčka (dříve ODS, nyní TOP 09). Bárta ale odmítl, že by v minulosti přijal jakoukoli objednávku na kompromitaci politiků. Důkazy v tiskovém prohlášení zpochybnil a oznámil, že jeho bratr a nynější majitel ABL Matěj Bárta podá kvůli článku žalobu na ochranu dobrého jména právnické osoby.

„Cože? To není možné? Začínám mít strach. To bylo jako StB?“ řekla v reakci na informace MfD Šorfová. V té době prý čelila velkému tlaku části ODS, která si přála její odchod z funkce. Její první reakcí proto bylo, že zakázku zadal ABL některý z jejích kolegů. Později ale své výroky označila za unáhlené. Vedení ODS očekává, že bude případ jednoznačně vyšetřen. Šorfová už podala trestní oznámení kvůli neoprávněnému nakládání s osobními údaji. Podle premiéra Petra Nečase má plnou podporu strany, která jí poskytla i právní servis. „Musí být jednoznačně vyšetřeno, která detektivní agentura prováděla sledování a kdo za ním stojí,“ dodal premiér. Pokud by se podle něj náhodou ukázalo, že za sledováním skutečně stojí někdo z ODS, „naprosto nekompromisně by musel ze strany okamžitě odejít“.

Dokumenty o sledování jsou na hlavičkovém papíře bezpečnostní agentury ABL. Mladá fronta získala dokumenty ze zdrojů z firmy. Data jsou v elektronické podobě. Digitální stopa, kterou dokumenty obsahují, ukazuje, že v agentuře vznikly.

Podle Víta Bárty ale není dokument hodnověrný: „Dokument jsem po prostudování označil jako nevěrohodný nejenom z hlediska obsahu, ale i z hlediska identifikačních znaků, to znamená grafické podoby dokumentu a podobně. To samé potvrdili i lidé z ABL.“ Článek proto považuje za pokus o část pečlivě dávkované diskreditační kampaně a předvolebního boje. „I proto se nebojím celou záležitost označit jako Kauzu Olovo 2010,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Vít Bárta: „Odmítám nařčení z toho, že jsem kdy přijal jakoukoli objednávku na kompromitaci politiků od pražské ODS. Mladá fronta ani autor článku k tomu nemají sebemenší důkaz. Přesto – nebo možná právě proto – se tyto lži objevily jako hlavní zpráva deníku na titulní straně 14 dnů před volbami.“

Matěj Bárta: „Dokument nebyl vytvořen firmou ABL. Jsem přesvědčen, že se jedná o falzifikát.“

V dokumentech nechybí detaily ze soukromí Marty Šorfové nebo fotodokumentace pořízená skrytou technikou. „V čekárně ordinace bylo skutečně ověřeno, že se jedná o osobu Marta, jelikož ji sestra vyzvala jménem ke vstupu do ordinace,“ cituje server z dokumentu. Detektivové dokonce prohledávali i odpadky před domem. „Pracovní skupina zajistila dokumenty vhozené do popelnice,“ napsali ve zprávě pracovníci ABL. Vít Bárta přiznal, že ABL sleduje lidi, byť je to pro ni okrajová záležitost. „Neříkejme, že jsme něco takového nedělali. Dělali. Ale na konkrétní přání konkrétních zákazníků. Vždy se stanoveným cílem ve prospěch zákazníků, kteří nedělali nikdy nic špatného,“ dodal.

Sledování osob je v Česku legální. Fotit sledovaného už ne. Agentura si navíc při sledování Šorfové dokázala podle registrační značky zjistit majitele vozidla. Do databáze značek má přitom přístup jen policie. „Zde už by šlo o dva trestné činy - soukromí detektivové by se dopustili neoprávněného nakládání s osobními údaji a policisté, kteří jim data poskytli, zneužití pravomoci,“ podotkl Jiří Smejkal, soudní znalec a expert na informační technologie.

Dalibor Mlejnský:

„Uvědomil jsem si, že čtyři roky zpátky na mě také sbírali složku. Já ji mám doma, posílali ji i na magistrát na kontrolní výbor. Byly tam kompromitující informace o mé osobě, jako že jsem třeba hrál někde skořápky. Tenkrát to sbírali lidi z tehdejší ODS a dnes paradoxně lidi, kteří jsou na kandidátce TOP 09.“

Zápisy o Mlejnském jsou prý na obyčejném papíře, oproti složce Šorfové na nich chybí záhlaví agentury ABL. Ve složce má být jeho fotografie, osobní informace a zápisy o majetkových poměrech. Doplnil, že než učiní další krok, tak se poradí s předsedou pražské ODS Borisem Šťastným a předsedou strany v Praze 11 Jiřím Janečkem: „Uděláme strategii a budu se k tomu vyjadřovat zítra.“