ÚOHS našel chyby v tendru na opravu fasády Národního divadla

Brno/Praha - Antimonopolní úřad našel chyby v zakázce na generální opravu fasády Národního divadla v Praze. Divadlo v rozporu se zákonem vyřadilo z tendru nabídku OHL ŽS kvůli nepřiměřeně nízké nabídkové ceně. ÚOHS nyní nařídil divadlu vrátit tuto firmu zpět do soutěže. Národní divadlo obdrželo vyjádření úřadu v pondělí a nyní ho studuje, v této fázi se k němu nechce zatím vyjadřovat, uvedl ředitel ND Ondřej Černý.

Nabídka OHL ŽS byla o polovinu nižší než předpokládaná cena zakázky, která činila 159 milionů korun. ÚOHS vadilo, že hodnotící komise neuvedla, jaké má konkrétní výhrady k cenové nabídce firmy, přestože disponovala posudkem, který tuto věc detailně zpracovával. Ze soutěže přitom zadavatel nevyřadil nabídku vybrané společnosti GEMA ART GROUP a.s., která se od nabídky OHL ŽS téměř nelišila.

„Zadavatel nyní musí vrátit zadávací řízení před posouzení nabídek a opětovně se zabývat nabídkovými cenami OHL ŽS, dalšího vyřazeného uchazeče UNISTAV a vybraného uchazeče,“ uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí antimonopolního úřadu není dosud pravomocné a může být proti němu v patnáctidenní lhůtě podán rozklad.

Rekonstrukce je naplánována až do roku 2013

Rekonstrukce fasády divadla se plánuje už několik let. Předcházela jí oprava střechy, zábradlí a sousoší trig, což stálo 23,5 milionu korun a skončilo v roce 2008. Při první etapě se bude opravovat severní fasáda divadla, tedy ta k Národní třídě, a vodorovné konstrukce stavby, tedy izolace všech balkonů a teras celé budovy. V roce 2011 se práce přeruší, protože je naplánovaná rekonstrukce tunelů pod nábřežím, které tvoří technické zázemí divadla, zajišťují například nasávání vzduchu. Pokračovat se bude v roce 2012 opravou východní fasády, tedy té, která míří k Divadelní ulici a Nové scéně. V roce 2013 přijde na řadu jižní fasáda a nakonec v dalším roce západní fasáda, tedy ta k Vltavě.

Triga na Národním divadle
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK
Vydáno pod