Dobeš odvolal šéfa odboru investic Pilina, údajně manipuloval s tendry

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal Michala Pilina z funkce šéfa odboru investic. Na tiskové konferenci zdůraznil, že jde o vzájemnou dohodu. Pilin je nyní na pracovní cestě v zahraničí. Ministr zároveň dodal, že se nikdy v minulosti neprokázalo, že by se něčeho dopustil. Atmosféra, která se mediálně vytvořila, je ale podle něj tak silná, že by mohla zakládat různé spekulace. Věří proto, že se nyní celá situace zklidní. Informace o odvolání přišla poté, co dnes Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že Pilin už musel jednou z ministerstva odejít před třemi lety po rezignaci ministryně Dany Kuchtové kvůli údajným manipulacím s výběrovými řízeními. Za jeho působení totiž resort přišel o stovky milionů korun a zpozdila se i výstavba důležitých vědeckých center. Analýza pak naznačila, že má Pilin na zmanipulovaných výběrových řízeních podíl.

Podle Dobeše je Pilin schopný ekonom, kterého přijal proto, aby mu pomohl projít těžkým ekonomickým obdobím a pomohl sestavit rozpočet pro rok 2011. „Má lví podíl na tom, že se mi podařilo vybojovat peníze pro učitele. Chci mu tímto poděkovat za dvouměsíční pomoc, nicméně mé rozhodnutí je nevratné.“

Dobeš: Liškův audit jsem nečetl, ani ho číst nehodlám

Mediální tlak se zákulisí Dobeše podle jeho slov od rána utvrzoval v tom, že neustoupí: „Mé poslání je na ministerstvu něco dělat, ne se zpětně v něčem patlat. Nebudu si nechat doporučovat od pana exministra Lišky, abych sledoval jeho audity. Pro mě je ta situace uzavřená.“ Nyní ho čeká úkol mnohem složitější, „musím najít stejně schopného ekonoma“. Přiznal, že Liškovu zprávu nečetl, ani ji ale podle svých slov číst nehodlá: „Mám zase informace, nechci se jimi zabývat, že tam byly osobní antipatie.“

Josef Dobeš:

„Atmosféra, která se mediálně vytvořila, je tak silná, že by mohla zakládat různé spekulace… To mě přimělo ke kroku, který běžně nedělám. Jsem zvyklý být loajální ke svým podřízeným a stát při nich, pokud neshledám závažné porušení. To jsem neshledal, ale přesto jsem tento krok udělal. Věřím, že to celou situaci zklidní a učiní ji jasně transparentní.“

Pilin přišel na ministerstvo před dvěma měsíci, po týdnu se stal ředitel odboru investic. Krátce po zveřejnění kompromitujících informací serveru Aktuálně.cz oznámil, že na ministerstvu končí. „Ano, mohu vaši informaci potvrdit, odcházím po dohodě,“ uvedl.

Ztráta stovek milionů korun, zpoždění výstavby důležitých vědeckých center na vysokých školách a podezřelé zakázky. Kvůli těmto problémům musel podle zjištění Radiožurnálu odejít z pozice šéfa odboru investic na ministerstvu školství Michal Pilin. Z funkce odešel po rezignaci ministryně Dany Kuchtové (SZ). Zpět na pozici šéfa odboru investic ho ale bezprostředně po svém nástupu na ministerstvo vrátil současný šéf rezortu školství Josef Dobeš (VV).

Radiožurnál má přitom analýzu vypracovanou pro ministra školství Ondřeje Lišku (SZ), která naznačuje, že se Pilin podílel na manipulacích s výběrovými řízeními na výstavbu budov několika českých vysokých škol. Tyto skutečnosti potvrzují i výpovědi lidí obeznámených s celou záležitostí, které má Radiožurnál také k dispozici.

Bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a v době Pilinova působení na ministerstvu za ministryně Kuchtové člen vedení univerzity Jiří Zlatuška mluví v souvislosti s Pilinovou činností přímo o korupci.

Jiří Zlatuška:

„V okamžiku, kdy se má prokazatelně ušetřit půl miliardy a ti úředníci dělají vše, aby se neušetřila, tak nemám jiné vysvětlení, než že jim prostě za prsty něco musí zůstat. A v těch nižších částkách zřejmě už nezbývalo co vyškrábat.“


Masarykova univerzita vypsala před několika lety výběrová řízení na výstavbu nového kampusu. S vítěznými firmami ale nemohla uzavřít smlouvy. Ministerstvo školství totiž otálelo se schválením vybraných firem tak dlouho, až vítězové tendrů ze soutěže odstoupili a zakázky se vzdali. Univerzita proto musela následně vypsat nová výběrová řízení. Vítězné nabídky ale byly i kvůli zdražení stavebních prací zhruba o půl miliardy vyšší.

  • Michal Pilin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197425.jpg
  • Josef Dobeš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1964/196369.jpg
  • Dana Kuchtová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/723/72204.jpg